tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Sfeervolle tuin

Buitenhaarden en tuinkachels

Je hebt het zeker en vast al meegemaakt: je geniet met een aantal vrienden van een lange zomeravond in je tuin, tot de schemering een koude nacht inzet. Noodgedwongen besluit je dan maar de avond in je huis verder te zetten, maar de sfeer en gezelligheid is toch net dat tikkeltje anders. Het hoeft echter niet op deze manier af te lopen. Tegenwoordig heb je een enorm gamma tuinhaarden waardoor jouw gezellig samenzijn nog lang niet hoeft te eindigen! Maar wat is nu precies een tuinkachel en hoe kies je er één die bij jou en je tuin past? Ontdek het hier!

Een tuinkachel is, zoals de naam het reeds zegt, een kachel voor buitenshuis gebruik. In de eerste plaats wordt hij gebruikt als gezellige verwarming, maar vele kachels bieden ook de mogelijkheid om te barbecueën. Aangezien het vuur bijna helemaal afgeschermd is en de schouw de rook en vlammen naar boven stuwen, kan je gecontroleerd vuur maken en heb je een hoog rendement. Het hoge rendement betekent wel ook een hoge temperatuur en bij de aankoop dien je daar zeker en vast rekening mee te houden. Goedkopere modellen dreigen het namelijk wel eens te begeven onder de hitte, vooral de betonnen versies. Prijzen kunnen variëren van 100 tot meer dan 1000 euro, maar -behoudens de duurdere betonnen tuinhaarden- mag je vanaf een kostprijs van 200 à 300 euro zeker zijn van een degelijke tuinkachel.

De aankoop: vind de tuinhaard die bij je past

Energiebron
Er zijn verschillende energiebronnen voor een tuinhaard. Wij geven je per energiebron de voor- en nadelen.

Gas
Pro: Brandt onmiddellijk, veel stralingswarmte, mobiele modellen
Contra: Vaak minder mooie modellen, bij voorkeur enkel op terras te gebruiken, duur, vorst- en vochtgevoelig

Hout
Pro: Relatief goedkope 'brandstof', gezellig, veel stralingswarmte
Contra: Rook- en geuroverlast, duurdere toestellen, meer as en andere brandresten

Bio-ethanol
Pro: Verbranding is milieuvriendelijk, speciale ontwerpen
Contra: Duur, productie is milieuvervuilend

Houtskool
Pro: Warmte wordt lang behouden, mogelijkheid om ook te barbecueën
Contra: Moeilijker om aan te steken, weinig stralingswarmte, minder gezellig

Elektriciteit
Pro: Goedkoop (goedkoper dan gas en hout), onmiddellijk warmte, meestal mobiele haarden, geurloos
Contra: Minder gezellig, bij voorkeur enkel op terras te gebruiken, vorst- en vochtgevoelig

Gel
Pro: Geurloos, schone verbranding, brandt lang
Contra: Geeft weinig warmte

Materiaal
Elke buitenhaard is bestand tegen extreem hoge, maar tevens ook lage temperaturen. Zo kan je je tuinkachel zonder enig probleem in de winter buiten laten staan. Voor een hoger rendement van je tuinhaard mogen een schouwtje en een asla niet ontbreken.
Afhankelijk van je energiebron kan een tuinkachel vervaardigd zijn uit het minder mobiele (gewapend) beton   –eventueel afgewerkt met natuursteen–, gietijzer, koper, (roestvast) staal, inox, corten (metaallegering) met een hittebestendige coating of staal gecombineerd met glas (voor bio-ethanol, gas en elektrische vuurtjes). Zit je de ene avond liever op je terras aan de tuinkachel en de andere avond liever helemaal achteraan in je tuin? Geen probleem! Met uitzondering van de betonnen exemplaren zijn alle tuinkachels verplaatsbaar. Je hoeft dus niet eindeloos te piekeren welk plekje van de tuin je moet opofferen voor je nieuwe tuinkachel.

Accessoires
Een buitenkachel staat of valt met zijn accessoires. Wil je barbecueën op je tuinkachel, controleer of je een rooster bij je tuinkachel krijgt. Zoniet schaf je je best zelf nog een rooster aan, bij voorkeur in inox. Om je tuinhaard te onderhouden beschik je best over hittebestendige onderhoudslak. Een asla en een luikje om de as te verwijderen, zijn eveneens van nut voor een gemakkelijk onderhoud. Wie de kleur van zijn stalen of gietijzeren tuinhaard wil behouden of wil vermijden dat hij roest, kan deze behandelen met een hittebestendige verf. Voorts bestaan er ook schoorsteenverlengstukken om de rookontwikkeling nog hoger uit te stoten, metalen beschermkappen om betonnen haarden te beschermen tegen scheuren en een speksteenplaat om te grillen zonder vet.

Tips

  • Plaats je tuinkachel op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Pas op met kinderen, hou ze liever van je tuinkachel weg.
  • Hout mag niet in elke buitenhaard gestookt worden vanwege de hoge temperaturen die vrijkomen. Vraag hierover meer raad aan jouw verkoper.
  • Elke gemeente heeft haar eigen regels om vuur te maken in de tuin. Neem ze door voor je vuur begint te stoken. 
  • Maak het voor je buren en jezelf gezellig. Gebruik droge blokken haardhout of in de winkel te verkrijgen blokken om excessieve rookvorming te vermijden.
  • Is een tuinhaard te duur voor jou, schaf je dan een vuurkorf of een vuurschaal aan. Let hierbij wel op voor brandende asdeeltjes en vermijd inhaleren van rook.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin