tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Sfeervolle tuin

Hoe je tuin versieren zonder kitscherig te zijn

Kerstmis en Nieuwjaar staan in het teken van gezelligheid en warmte. Het interieur en de tuin krijgen bij vele gezinnen een feestelijk tintje. Bij sommigen zelfs iets te feestelijk. Een kerstman met rendieren in neonlichten op het dak, flikkerende lichtslingers op het huis en allerlei gekleurde kerstballen in alle bomen in de voortuin. Kortom, een fel en kitscherig allegaartje dat doet denken aan een flipperkast. Wij geven je enkele tips om je tuin om te toveren in een stijlvolle eindejaarstuin.

De voordeur
De eindejaarsfeesten draaien om gezelligheid en dat begint bij je voordeur. Een mooie kerstkrans doet het altijd goed. De voordeur krijgt op deze manier een feestelijk tintje en brengt de bezoeker meteen in de sfeer van Kerstmis of Nieuwjaar.

Kerstkrans maken: een kerstkrans maken is een kwestie van eigen smaak. Loop eens in je tuin rond en kijk wat je kan gebruiken. Wij kozen voor een simpele kerstkrans met takken van een Cryptomeria of Japanse cypres. Aan het uiteinde van de takken hebben ze prachtige hanenkammen die in een kerstkrans heel mooi ogen. Je hebt bijna geen extra versiering nodig. Een eenvoudig lint is vaak voldoende.

 • Dompel een steekschuimkrans onder in een brede kom met water. Duw hem niet te hard onder, want de krans zou kunnen breken.
 • Snijd de takjes van de cryptomeria schuin af zodat je ze gemakkelijk in de krans kunt steken.
 • Weef het lint door de takken en zet hier en daar stukken lint en grote takken vast met een kram.

Nieuwjaarskrans maken: een nieuwjaarskrans is een soort update van je kerstkrans. Gebruik de kerstkrans als basis. Haal er het lint uit. Koop kleine champagneflesjes die je in de krans kan bevestigen en plaats ofwel lichtjes, ofwel spetterende taartsterretjes in je krans. De lichtjes kan je continu aanzetten, de taartsterretjes steek je aan op middernacht om het nieuwe jaar feestelijk in te leiden!

Fleur de entree daarnaast op met winterharde bloemen in potten naast de deur. Zij geven de ingang kleur en levendigheid. Je kan deze planten een kleine feestelijke toets geven met een lintje of een subtiel werkstuk. Samen met een tweetal tuinkaarsen of twee rijen gelbranders in sierlijke potten krijg je een uitnodigend geheel.

De voorgevel
Wil je ook de mensen op straat verbazen met je elegante en verfijnde kerstversiering, dan kan je het ook grootser zien en de hele voorgevel onder handen nemen.

Sierlijke rendieren maken:

 • Vorm met dik ijzerdraad (5 mm) een sierlijk springend rendier. Je kan de vorm ook kopen, maar dat kost veel geld. Uiteraard kost het niets om in de winkel inspiratie op te doen voor je vorm.
 • Weef met een groen touw of draad het oppervlak van het rendier dicht, zodat je een vlak krijgt.
 • Plaats nu plaatmos (lappen groen mos) op het rendier en bind het nog eens vast met je touw zodat alles op zijn plaats blijft.
 • Je rendier is klaar om aan de gevel te hangen.
 • Gewoon een paar haakjes in de muur bevestigen en klaar is Kees!

De achterkant van je huis
Je hebt nu een mooie voortuin die iedereen kan zien, maar ook je achtertuin verdient een leuke kerstsfeer. Dat is veel leuker voor jou, want een winterse tuin heeft niet veel te bieden en ziet er vaak troosteloos uit. Breng daar verandering in!

Versier je tuintafel: in de winter gebruik je je tuinmeubelen niet, dus kan je er evengoed iets moois van maken. Maak bijvoorbeeld een mooi stilleven op je tuintafel met een combinatie van winterharde bloemen in mooie potten, enkele tuinkaarsen of gelbranders, in een bol geweven takjes, een mooi versierde eetplaats voor vogeltjes en loden ornamentjes. Maak er een kleurrijk en winters allegaartje van dat je met plezier naar buiten doet kijken.

Vul de leegte in je tuin: door de vele kale bomen, planten en struiken kan je tuin er in de winter heel leeg uitzien. Je kan je tuin opnieuw wat meer volume en levendigheid geven door deze leegtes op te vullen met nestkastjes of versieringen.
Nestkastje: maak het gat om binnen te komen in het kastje groot genoeg, zodat er überhaupt een vogel in kan en let op met katten. Hang ook wat vetbolletjes in bomen die je van binnenuit kan zien. Het is altijd leuk de vogeltjes in je tuin te zien rondfladderen.
Mosbak met aluminium ballen: een lege plek in je tuin of op je terras kan je opvullen met deze mosbak.

 • Vul een buitenbak met mos
 • Maak verschillende niveaus
 • Plaats er wat aluminium ballen of kerstballen in en versier de ballen door er met lijm hulst en bessen op te kleven.

Heb je geen bak, dan kan je deze kerstballen of aluminium ballen ook in een boom of struik hangen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin