tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Rozen

Rugosarozen met een oosters tintje

Als klassieke rozen aan jou niet besteed zijn, vind je rugosarozen misschien wel aantrekkelijk voor je tuin. Ze ogen exotisch en ze zijn erg sterk. Veel kruisingen zijn winterhard en vormen dikke, volle struiken.

Aziatische voorouder

Rosa rugosa groeit van nature in Noord-China, Japan en Korea. In China kweekte men dit type rozen voornamelijk voor potpourri. De exemplaren die men in Japan kweekte, noemde men ook wel Japanse bottelrozen. Eind 18de eeuw intoduceerde men deze exotische roos in Engeland, daarna in de rest van West-Europa. Vanaf dan kruiste men de rosa rugosa met de tuinrozen uit die tijd. Grote struiken in uiteenlopende kleuren waren het resultaat. De meeste kruisingen behielden ook hun winterhardheid en grote bottels. Omdat de eerste kruisingen minder sierlijk waren dan de oorspronkelijke rosa rugosa, verloren ze uiteindelijk de belangstelling van een breed publiek. Tegenwoordig slagen kwekers er wel weer in de oorspronkelijke pracht van de rosa rugosa tot uiting te brengen in de talloze hybriden.

 

Exotische vormen

Als je de rozen die wij uit onze streken kennen, vergelijkt met rosa rugosa, valt meteen de exotische uitstraling op op het vlak van bloemen en groeiwijze. Zo zijn de meeldraaden eerder crèmekleurig dan geel. Rosa rugosa kan uitgroeien tot een stevige struik die maar liefst 2,5 meter hoog én breed kan worden. De bloemstengels dragen ruwe, heldergroene bladeren en sterke doorns. De grote bloemen hebben een doorsnede van een kleine tien centimeter en variëren in de tinten roze en paars. Na de bloei volgen grote bottels.

 

Dit type rozen biedt belangrijke voordelen voor de hobbytuinier:

 

  • In de eerste plaats zijn deze planten erg goed bestand tegen de winters in onze streken.
  • Verder bloeien ze de hele zomer lang, soms kan je zelfs in de herfst nog genieten van de laatste bloemen. 
  • Zelfs op een arme zandgrond en met weinig zon doen ze het erg goed.
  • Ze groeien uit tot dicht vertakte, bossige struiken, waardoor ze zowel als heester als brede haag goed tot hun recht komen.
  • Ten slotte hebben ze normaliter weinig last van ziektes.

Gemakkelijke verzorging

Rugosakruisingen hebben slechts weinig verzorging nodig, wat het makkelijk maakt om hen te kweken. Snoeien komt er nauwelijks aan te pas. Beperk je tot het uitdunnen en verwijderen van oud hout en je zal een goedgevormde rozenstruik krijgen.

 

Zoals hierboven al aangehaald werd, groeien rugosarozen zelfs op arme zandgronden. Ze zijn erg populair als kustbeplanting. Net zoals de duinroos of rosa pimpinellifolia kan de zeewind hen niet deren.

 

Talloze hybriden

Over deze rugosarozen zijn boeken vol geschreven. Wij houden het hier bij een beschrijving van enkele belangrijke hybriden:

 

  • Rosa rugosa alba - Mooi gevormde, bossige struik met witte, enkelvoudige bloemen die licht geuren en zo’n tien centimeter groot zijn. Na de bloei verschijnen erg grote oranjerode bottels in de vorm van tomaten. Ideale hybride om in grote getale te planten zonder wildopslag. De hoogte en breedte bedragen 1,5 tot 1,8 meter.

 

  • Robusta - Deze rugosaroos draagt ontzettend veel middelgrote, enkele bloemen in scharlakenrood. Hij bloeit de hele zomer lang en geurt dan licht. Ook deze groeiwijze is erg sterk en dicht. De bladeren zijn donkergroen van kleur en voelen leerachtig aan.

 

  • Fimbriata - Deze hybride heeft kleine bloemen met franjeachtige bloemranden. Dat is het gevolg van een genetisch defect, zij het dat de uitkomst ontzettend sierlijk bleek te zijn. De geurende bloemen zijn kleiner dan de doorsnee rugosarozen en groeien in trossen. Deze zachtroze roos met kleine lichtgroene bladeren bereikt een hoogte van 1,2 m, maar is qua groeiwijze eerder slank en klein.

 

  • Max Graf - Dit is een kruipende rugosaroos die voor een bodembedekking van zo’n 60 centimeter hoog zorgt. De kleine tot middelgrote bloemen zijn enkelvoudig en lichtroze. In het hart neigt de kleur naar wit met gele meeldraden. Dit is een van de weinige rugosarozen die slechts eenmaal per jaar bloeit, met name in de vroege zomer. Verder vermelden we nog de donkere, glanzende bladeren en de fruitachtige bloemengeur.

Ideaal voor potpourri

Rugosarozen worden al van oudsher gebruikt in potpourri. Ze zijn nu eenmaal gemakkelijk te drogen, net zoals gallicarozen of wilde rozen.

 

Droog de rozenblaadjes in een warme luchtoven op maximum 40°C met het deurtje op een kier om het vocht te laten ontsnappen. Je kan ze ook zonder oven drogen. Gebruik dan een schoendoos waarin je een vel keukenpapier legt. Nadat je de rozenblaadjes hierover hebt uitgespreid, leg je er een dunne (keuken)handdoek op. Zo blijft de rozenkleur beter behouden, omdat de blaadjes in het donker en stofvrij drogen. Plaats de schoendoos op een warme plaats, naast de verwarming bijvoorbeeld.

 

Zo geniet je ook tijdens de wintermaanden van je rugosarozen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin