tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Rozen

Engelse rozen: bloemenpracht tot in de herfst

Engelse rozen zijn ontstaan uit kruisingen tussen oude rozen en moderne hybriden. Ze combineren de beste eigenschappen van deze twee rozensoorten. Wij nemen enkele varianten onder de loep en leggen uit hoe je ze best verzorgt.

Oud x nieuw

Oude rozen zijn erg sterke planten en leveren prachtige bloemen, zij het slechts één keer per jaar. Daartegenover staan de moderne theehybriden en floribundarozen die veel rijkere kleuren hebben en de hele zomer doorbloeien. Uit kruisingen tussen deze oude rozen en nieuwe hybriden ontstonden nieuwe oude rozen oftwel Engelse rozen.

 

Voordelen van de Engelse rozen zijn (de):

 • Rijke kleurenpracht
 • Sierlijke groeiwijze
 • Bijzonder sterke geur
 • Krachtige bloeiers, waarbij ze de bloeikracht van de oude rozen overgeërfd hebben
 • Doorbloeiend, waarbij ze de hele zomer en een flink stuk van de herfst bloeien
 • Uiteenlopende groeiwijze afhankelijk van de ouders: van compacte, lage plant tot volle heester

Kweken

Plant Engelse rozen op een vruchtbaar stukje luchtige grond met voldoende voeding in de vorm van natuurlijke of kunstmatige mest. Ze staan bij voorkeur in volle zon.

 

Geef bovendien voldoende water tijdens droge periodes, zo vergroot je de kans dat deze Engelse rozen tot laat in het seizoen blijven verderbloeien. Droogte stopt namelijk de groei en de bloei. Ook mulchen kan helpen: een deklaag van organisch materiaal op de grond zorgt ervoor dat de ondergrond minder snel uitdroogt.

 

Snoeien

Snoei deze roos tot de helft of tweederde van de lengte terug. Verwijder ook oude en dode takken. Hoe meer je insnoeit, hoe langer de groei zal zijn en hoe minder lang de bloei. Wel vorm je zo een mooi gevormde en stevige struik, iets waar ook op tijd en stond aandacht aan besteed moet worden.

 

Maart is de ideale periode om te snoeien, hoewel sommigen liever in januari of op het einde van het najaar snoeien. Dan begint de groei van de rozen al erg vroeg en zo bloeien ze ook veel vroeger. Laat snoeien betekent dat je de scheuten verwijdert die eigenlijk al goed aan het groeien zijn. De groei moet dus opnieuw beginnen, wat ervoor zorgt dat de rozen later bloeien. Het is mogelijk dat een twee of derde bloei gepaard gaat met vorst later op het jaar.

 

Soorten

Er zijn ontzettend veel kruisingen van oude rozen en moderne tros- en grootbloemige rozen verkrijgbaar. Wij stellen je enkele bekende hybriden voor in de kleuren rood, roos, lila, zachtgeel en wit.

 • Rosa Benjamin Britten - Een opvallende rode kleur met een vleugje oranje is erg ongewoon voor een Engelse roos.  Deze middelhoge heester (+- 120 cm) kent een krachtige groei; tijdens de bloei veranderen de diepe komvormige rozenbloemen geleidelijk aan in komvormige rozetten. Deze Engels roos heeft een intense fruitige geur.

 • Rosa Charles Mackingtosh - Deze Engelse roos heeft eveneens een sterke geur en varieert in kleur tussen lila en roze.
 • Rosa Boule d’Apricot - Ook hier weer een Engelse roos met een aangename geur en opvallende bloemen. Zo is de kleur zachtroze tot abricooskleurig. De bloemen zijn erg groot en sterk gevuld.

 • Rosa Charlotte - Een zachtgele roos mag niet ontbreken. Deze variant vormt buitengewone komvormige, middelgrote bloemen. Qua groeiwijze kan je stellen dat deze roos je eerder een compacte, doch bossige en vrij opgaande rozenstruik oplevert. De geur van de theeroos heeft hij meegekregen van een van zijn ouders.

 • Rosa Dove - Deze witte rozen lijken aanvankelijk op de theeroos. Als de spitse knoppen hun bloemen in rozetvorm tonen, komt de oude rozenpracht terug boven. Deze sierlijke roos heeft witte bloemen met donkergroene bladeren. De struik blijft eerder klein. 

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin