tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Rozen

Klimrozen, een romantische bloemenpracht

Klimrozen zijn bloemen met lange op onderzoek uitgaande takken. Ze kunnen langs bogen, over pergola’s en schuttingen worden geleid en zorgen op die manier voor een heerlijk geurende waterval van bloemen.

Klimrozen zijn eigenlijk geen echte klimplanten. Ze hebben geen slingerende ranken zoals clematis, noch de zuignapjes van klimop en moeten dus opgebonden en geleid worden. Het zijn sterke rozen die middelmatig tot snel groeien en meterslange takken krijgen. Hoe meer zijtakken een klimroos telt, hoe uitbundiger hij zal bloeien.

Soorten klimrozen
Ruwweg deelt men klimrozen in twee soorten in. Zo bestaan er eenmalig bloeiende klimrozen en meermaals bloeiende klimrozen.


Eenmalig bloeiende klimrozen of ramblers  kennen een bloeiperiode van vier weken. Deze klimrozen bloeien erg uitbundig, maar ze bloeien slechts één keer.


Doorbloeiende klimmers, of de zogenaamde leirozen, bloeien de hele zomer door. Er worden keer op keer nieuwe knoppen gevormd, waardoor de bloei zowat doorgaat tot het gaat vriezen. Nadeel is dat ze minder overvloedig bloeien en stijvere takken hebben.


Plant klimrozen op de juiste plaats
Plant klimrozen niet op het zuiden gericht. Ze geven de voorkeur aan wat zon én schaduw. In de volle middagzon verbleken de bloemblaadjes of kan de plant zelfs verbranden. Ook ongedierte blijkt vaker voor te komen bij klimrozen die aan de zuidkant groeien.


Ondersteun je klimrozen
Klimrozen hebben nood aan een steun om tegenop te groeien. Je kan van een nood ook een deugd maken en klimrozen gebruiken als esthetische camouflage van minder aantrekkelijk ogende tuinornamenten als regenpijpen, omheiningen en palen.

Plant ze liever niet tegen een muur omdat het gebrek aan luchtcirculatie meeldauw kan veroorzaken.  Een ideale plek om ze te planten is aan de voet van oude fruitbomen. De bloemen kunnen zich tussen de takken door een weg naar boven banen en zichzelf nieuw leven inblazen.

 

Verzorging van klimrozen
Wat voeding betreft, zijn klimrozen veeleisend omdat ze meer wortels dragen en jaarlijks meer nieuwe takken vormen dan andere soorten. Geef ze daarom veel en regelmatig meststoffen.

 

 

 

 

 

 

Variëteiten van klimrozen

  • Golden Showers’ – Deze meermaals bloeiende klimroos heeft grote, citroengele bloemen. Het is een middelmatige groeier die zo’n twee à drie meter hoog wordt en vooral rechtop groeit.
  • Lawinia’ – Deze snel groeiende klimroos wordt tot vier meter hoog en groeit rechtop. De plant draagt meerdere keren per jaar prachtige grote, roze bloemen die mooi gevuld zijn.
  • Gruss an Heidelberg’ – Deze klimroos groeit zowel breed als rechtop aan een middelmatig tempo. Hij bereikt een hoogte van twee à drie meter. De variëteit groeit tot laat in het najaar en vertoont dan grote, vuurrode rozen die mooi gevuld zijn.
  •  ‘White Cockade’ – Een rijke bloeier die meerdere keren per jaar zuiverwitte rozen draagt. Snel groeit deze klimroos niet, wel rechtop met een maximumhoogte van twee meter. 

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin