tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Rozen

Rozensoorten snoeien

Niet alle rozen verdragen dezelfde snoeibeurt. Daarom gaan wij even dieper in op de verschillende rozensoorten en de wijze waarop je ze best snoeit.

Waarom rozen snoeien?

Als je rozen terugsnoeit, stimuleer je de onderste knoppen. Na een tijdje vormen rozen dan nieuwe scheuten en deze nieuwe scheuten leveren uiteindelijk nog mooiere bloemen op.

 

Een lichte snoei zorgt ervoor dat zowel licht als lucht de jonge twijgen bereikt. Snoei zeker niet te intensief, want dan hou je geen reserveknoppen meer over. Bovendien riskeer je dat vorst de andere knoppen beschadigt.

 

Als je op de juiste manier rozen snoeit, creëer je planten met een stevig en dicht takkenstelsel dat garant staat voor een uitbundige bloei in juni en juli.

 

Algemene rozensnoeitips

Hoe ga je nu precies te werk bij het snoeien van rozen?

 

Materiaal:

  • Goed snoeien begint met het juiste snoeimateriaal. Dat wil zeggen een schone en scherpe snoeischaar en takkenschaar.
  • Gebruik handschoenen om je te assisteren bij de klus; sommige rozensoorten hebben immers venijnige doorns.

Tijdstip:

  • Snoei herbloeiende rozen in het voorjaar.
  • Snoei eenmalig bloeiende rozen na de bloei.
  • De snoeitijd wordt mede bepaald door de weersomstandigheden.
  • Als het vriest mag je sowieso niet snoeien.
  • Bij strenge winters snoei je liever na half maart, bij zachte winters mag je een paar weken eerder snoeien.

Snijwijze:

  • Snij rozentakken nooit volledig horizontaal af, de kans op een schimmelinfectie is dan groot.
  • Anderzijds loop je met een botte snoeischaar het risico op scheuren. Doordat je de tak in feite beschadigd hebt, vergroot de kans op afsterven.
  • Maak dus altijd een schuine snede.

Snoeien zelf:

  • Verwijder eerst al dode en aangetaste takken en stompjes.
  • Vervolgens zorg je ervoo dat het binnenste gedeelte van de plant ook licht en lucht doorlaat. Daarvoor knip je alle spichtige takken of takken die elkaar kruisen weg. Alle zwakke en dunne takjes mag je verwijderen. Zorg ervoor dat sterke takken overblijven!
  • Snoei nieuwe scheuten ten slotte 1/3 tot maximum ½ terug afhankelijk van de rozensoort.
  • Nieuwe rozenstruiken snoeit men in het eerste jaar altijd goed terug. Dat levert een goede groeiontwikkeling op.
  • De huidige trend bestaat er wel in rozen minder sterk te snoeien, zodat men vroeger en meer rozen krijgt.

Niet alle rozen mogen op dezelfde manier gesnoeid worden! Daarom bieden we jullie hieronder een overzicht van populaire rozensoorten met de belangrijkste snoeiweetjes.

 

Botanische rozen

Eigenlijk worden botansiche rozen niet gesnoeid, omdat ze bloeien aan de twijgen voor het vorige jaar. Wel kan je ze wat uitdunnen. Zo is het goed om in het voorjaar oude takken te verwijderen of terug te snoeien. Dan vormt de plant nieuwe scheuten ter vervanging van de oude. Kort spontane nieuwe scheuten aan de voet van oude rozen echter niet in.

 

Oude rozen die eenmalig bloeien

Snoei het eerste voorjaar kort na aanplanting. Wacht daarna twee jaar met snoeien, desnoods verwijder je al wat dood hout. Vanaf het derde jaar mag je de rozenstruik terug beginnen snoeien na de zomerse bloei. Snoei eerst licht: kort de takken die bloeiden maximum een derde in en verwijder het dunne hout in het hart van de rozenstruik. Snoei ze in het najaar een tweede keer tot op de zelfde hoogte.

 

Als je de roos grondig wil verjongen, snoei je drastisch in het vroege voorjaar. Hou er wel rekening mee dat ze dan niet of nauwelijks bloeit in de volgende zomer.

 

Chinese rozen

Chinese rozen hoef je amper te snoeien. Het volstaat als je enkel het oude hout verwijdert. Deze doorbloeiende rozen vertakken van nature, dus ze hebben niet veel snoei nodig. De beste periode om te snoeien is maart. Als je een stevige struik wil bekomen, hou je de snoei best beperkt: top de takken licht en verwijder het dode hout.

 

Bodembedekkende rozen

Snoei deze rozen elke drie jaar terug zodat ze sterke nieuwe takken zullen vormen. Een heggenschaar komt hierbij goed van pas.

 

Klimrozen

De eerste drie jaar hebben klim- of leirozen weinig onderhoud nodig. Het is normaal dat een leiroos lange scheuten aanmaakt, want het zijn net deze lange takken die je moet buigen en horizontaal aanbinden. Wel kort men de zijtakken van deze lange scheuten in tot op zo’n 2,5 centimeter. Hou de vorm goed in de gaten. Uitdunnen kan door oude takken laag weg te knippen.

 

Stamrozen

Vooral trosrozen en rozen met grote bloemen worden op stam gekweekt. Snoei boven de oculatieplaats, dat is de verdikte bobbel bovenaan de stam.

 

Miniatuurrozen

Deze rozen moet je uitdunnen en terugknippen tot zo’n 5 cm.

 

Remontantrozen

Deze hoge opgaande rozenstruiken kan je gerust tot de helft terugsnoeien.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin