tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Klimplanten

Fruit als klimplant

Als we denken aan klimplanten, denken we al snel aan hedera of clematis. Minder voor de hand liggend is het gebruiken van fruit als klimplant. Wist je dat bijvoorbeeld druiven en kiwi's ook als klimplant kunnen gebruiken worden?

Een fruitsoort als klimplant
Als je fruit gebruikt als klimplant dien je er op te letten dat deze voldoende zon krijgen. Een beschutte plaats en graag uit de wind. Voldoende bemesten in het voorjaar en beschermen in de winter, zorgt er voor dat je een goede oogst kan krijgen. De vruchten zullen niet allemaal even groot of mooi gevormd zijn als in de winkel maar de smaak van eigen kweek smaakt lekker zoet.

Druiven
Deze klimplant is een klassieker. Spijtig genoeg is het ook een klassieker in wildgroei.  Snoeien van onze druivelaar gebeurt steeds verschillend naargelang zijn leeftijd.
Snoeien van druiven ( externe link )
Geef de druivelaar een zonnig plaatsje. Plant op 25 cm van zijn toekomstige hechtingsplaats ( muur, schutting, .. ) .

Bloei: vanaf begin juli
Oogsten: september of oktober

Kiwi
Deze klimplant groeit uitermate krachtig en geeft overheerlijke vruchten. De kiwi is afkomstig uit een gematigd klimaat zoals Nieuw-Zeeland. Bij strenge winters dient de kiwi extra bescherming te krijgen tegen vorst. De eerste jaren is deze extra bescherming sowieso aan te raden. Later kan een strenge winter nog steeds schade aan de plant toebrengen dus heb je tijd: bescherm de kiwi steeds tegen vorst. Het duurt 3 tot 5 jaar alvorens je zelf de vruchten kan plukken. Daarna kan met goed snoeien jaarlijks rijkelijk geoogst worden.

Snoeien van de kiwi
De vruchten verschijnen op de eerste knoppen van de éénjarige loten. Het éénjarig hout wordt op 3 knoppen ingesnoeid. Neem ongeveer 1 cm boven de knop. Tijdens de zomer mag je ver uitgroeiende takken of vruchtloze takken gewoon wegsnoeien.

Planten: minimum 5 meter uit elkaar
Bloei: vanaf  juni
Oogsten: oktober of november ( opletten voor vorst! )
Ras: HAYWARD (vrouwelijk)
Plaats ook één mannelijke kiwi ( Atlas ) voor vruchtvorming.

Japanse wijnbes of braambes
Deze bessen stellen weinig eisen aan hun bodem. Snoeien doe je na de winter. De eenjarige twijgen zijn héél vorstgevoelig vandaar. Verwijder de oudste takken ten voordele van jonge twijgjes.  Behoud ongeveer 6 takken per vierkante meter. Braambessen of de Japanse wijnbes zijn geen echte klimplanten dus deze zal je ze moeten leiden. Door de sterke groei, doe je dit best om de maand in het voorjaar.

Planten: minimum 1,5 meter uit elkaar.
Bloei: vanaf eind mei
Oogsten: eind juni tot half augustus

Enkel fruit als klimplant?
Je hoeft zeker niet te beperken tot één soort klimmer. Verschillende klimplanten door elkaar geven een vollere en mooi schakerend uitzicht. Let wel dat er geen dichtgroeiende klimplant tussen zit zoals klimop. Deze versmachten de andere klimplanten. Maar een Blauwe regen, Clematis, samen met klimrozen en druiven is een prachtig zicht.

Een fruitboom als klimplant?
Dit is natuurlijk niet 100% juist natuurlijk maar het is perfect mogelijk een fruitboom zo aan te planten en op te binden, dat deze samen groeit met de andere klimplanten.

Het leivormen van fruitbomen gebeurt meestal horizontaal maar het kan dus ook verticaal.

Zorg dat je dit op voorhand plant en dat er voldoende aanhechtingspunten zijn voor de fruitboom. Het is niet zo een moeilijke klus al vraagt het enkele jaren geduld om resultaat te zien. Goed snoeien is belangrijk. Zorg voor voldoende bemesting en vermijdt dat de fruitboom, zeker de eerste drie jaar, te vochtig zou staan.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin