tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Klimplanten

Clematis, een kleurrijke klimmer

Clematis lijkt een beetje op passiflora. Clematis is echter beter aangepast aan ons klimaat, waardoor hij ons in de zomer verwent met zijn bloemenpracht. Met deze tips krijgt je clematis een flinke wortelkluit en ditto scheuten, zodat je er jarenlang van kan genieten. Kiezen uit de talrijke soorten is een ander paar mouwen.

Kleurvariaties Clematis

Clematis is een geslacht van vooral klimplanten die groeien in een gematigd klimaat. De bladverliezende exemplaren komen van nature in onze contreien voor, de groenblijvende vind je in tropische bergstreken waar de temperaturen niet zo hoog oplopen.

 

Met haast driehonderd clematisvariëteiten is het kleurenaanbod enorm groot. Je hebt witte, roze, rode en paarse clematis in alle mogelijke schakeringen en combinaties. Qua vorm zien de clematisbloemen er meestal hetzelfde uit: ze dragen zo’n vier à acht kelkbladeren en geen kroonbaderen. De bloei varieert vanaf de voorzomer (mei en juli, eventueel augustus) tot de nazomer (juli, augustus en september). Naarmate de eerste bloei van de plant in de lente of in de zomer optreedt, verschillen de snoeieisen.

 

Clematis is een flinke klimmer die tussen twee en zes meter hoog wordt. De stengels winden zich langs steunpunten omhoog. Dat kunnen andere planten zijn, een plantenrek, plantendraad, een pergola, enzovoort.

 

Aankooptips Clematis

Baseer je bij aankoop op de wortels, de stengels en de scheuten van de plant. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit ervan is belangrijk. Ga dus niet noodzakelijk voor de beste bloeier die een plantencentrum in voorraad heeft. Dan beperk je namelijk de overlevingskansen van de plant want veel clematissen sneuvelen na het eerste jaar omdat ze al hun energie in hun bloemen steken. De sterkte van deze klimplant is recht evenredig met de grootte van de wortelkluit en het aantal verhoute stengels. Een beetje geduld wordt dus beloond.

 

Planten van Clematis

Een volwassen clematis gedijt in volle grond. Jonge planten kan je best nog even in potten houden.

 

In een pot met gaten onderaan kan je de wortelgroei van een jonge clematis goed volgen. Als de wortels onderaan uit de pot uit groeien, is het tijd om een grotere pot uit te kiezen. Plaats de clematis zo diep mogelijk: de onderste knoop moet onder de grond zitten. Daarna knip je de plantdelen die bovengronds groeien af tot zo’n twintig centimeter boven de grond. Dat biedt de plant de kans om volop te investeren in zijn wortels en nieuwe scheuten. Herhaal dat principe nog enkele keren totdat de plant groot genoeg is om in volle grond geplant te worden.

 

Na ongeveer twee jaar verhouten de scheuten. Dat is het signaal waarop je de clematis uit zijn pot mag halen om hem in volle grond te plaatsen. Verwijder daarvoor het onderste bladerpaar en zorg ervoor dat de knopen onder de grond zitten. In volle grond plant je de clematis dus wat dieper. Voeg compost toe aan de grond van het plantgat voor een voedzame bodem.

 

Wateren van Clematis

Volwassen clematissen zijn haast onverzadigbaar. Ze drinken meer dan een liter water per dag om zo aan wel tien liter per week te komen. Pas dit echter enkel toe bij volgroeide planten die veel bloemen dragen.

 

Kleinere en jongere planten hebben minder water nodig omdat  ze minder bladeren hebben en dus ook minder vocht verdampen. Met andere woorden: als je een jonge plant evenveel water geeft als een volwassen exemplaar, dan blijft de ondergrond te nat waardoor het risico op rotten verhoogt.

 

Te veel compost of turf in de ondergrond kan eveneens rot veroorzaken. Ook in dat geval blijft de bodem te vochtig wat een ideale voedingsbodem is voor schimmels. Nog een reden waarom men aanraadt om jonge clematissen in potten te houden.

 

Bemesting van Clematis
Een voedzame ondergrond is een must voor clematis. Je wil immers dat deze klimplant ettelijke meters per jaar groeit. Een gezonde clematis met een flinke wortelkluit zuigt heel wat voedingsstoffen uit de bodem, waardoor de bodemstructuur verandert. De ondergrond wordt meer bepaald droger en vaster. Bemesten is dus de boodschap. Ook bij droge zandgrond of natte, vaste kleigrond is een goede bemesting aangewezen. 

 

Begin met in het voorjaar én najaar een laag compost door de bovenste grondlagen van de clematis te mengen. Daarnaast kan je af en toe het gietwater aanlengen met vloeibare mest. Je kan speciale clematismest kopen in tuincentra, goedkoper zijn echter eigen samenstellingen. Jonge planten hebben behoefte aan een stikstofrijke bemesting met een hoge N-waarde voor een gezonde wortelvorming. In het voorjaar en de zomer geef je een gelijk NPK-gehalte zoals 20-20-20. Vanaf september volgt een lager N-gehalte. Geef liever geen mest tijdens de bloei, want dat kan ervoor zorgen dat je minder lang van de bloemen kan genieten.

 

Ziektes en plagen

In het algemeen is clematis goed bestand tegen ziektes en plagen. De plant is wel gevoelig voor schimmels zoals de  verwelkingsziekte. Deze schimmels leven in de bovenste centimeters van de bodem. Door opspattend regen- of gietwater komen die schimmels op de plant zelf terecht waar ze op de stengels de sapstroom onderbreken. Het bovenste gedeelte zal dan afsterven.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin