tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Klimplanten

Blauwe regen, ook in wit, roze en paars

Blauwe regen spreekt bij veel mensen tot de verbeelding in de groep klimplanten. Het roept het beeld op van een idyllische cottage gehuld in een regen van bloemen. Wij werpen een blik op twee bekende soorten, met name Chinese en Japanse, met op hun beurt weer tal van variŽteiten.

Sterke groeier en klimmer
Blauweregen of Wisteria is een winterharde klimplant die tot de Vlinderbloemigen of Fabiaceae behoort. Eens aangeslagen kan blauweregen uitgroeien tot een enorme klimmer van wel tien meter hoog. In het late voorjaar bloeit hij met zijn lange trossen vol geurende vlinderbloemen. Na de bloei blijft een dikke, volle struik met een groen bladerdek over, dat in de herfst goudgeel verkleurt met hier en daar afhangende peulen.

Hoewel een blauweregen langs je gevel een prachtig zicht is in volle bloei, moet je toch opletten dat hij niet voor beschadigingen zorgt. Blauweregen kan namelijk verwilderen met schade aan daken, goten en muren als gevolg. Snoei daarom te ver uitstekende ranken.†††

Variaties blauweregen

Oorspronkelijk groeide blauweregen in AziŽ en Noord-Amerika. Populaire variŽteiten zijn de Chinese blauweregen of Wisteria sinensis en Japanse blauweregen of Wisteria Floribunda. Kruisingen van deze twee noemt men Wisteria x formosa: een hoge klimmer die ook als jonge plant al mooi bloeit. Minder bekend is Wisteria brachybotrys: een iets minder hoge klimplant met kortere bloemtrossen.

Afhankelijk van de variŽteiten bloeit blauweregen vanaf begin mei tot half juni. Naast de verschillende soorten, zijn er ook diverse kleurschakeringen verkrijgbaar: wit, roze, lila, blauw en paars.

Wij gaan even dieper in op de bekendste soorten blauwergen, met name de Chinese Wisteria sinensis en de Japanse Wisteria Floribunda.

Chinese blauweregen

Wisteria sinensis heeft kortere, vollere bloemtrossen. Hij groeit tegen de klok in: linksdraaiend tegen de zon in. De meeste variŽteiten bloeien voor de bladeren uitlopen.

Enkele populaire variŽteiten:

  • Alba - witte bloemtrossen van zoín 20 centimeter lang
  • Boskoop - blauwe†en lila bloemtrossen met een goede dikte en lengte van zoín 25 centimeter, die laat op het jaar verschijnen
  • Caroline - geurende, donkerpaarse bloemen aan dikke, lange bloemtrossen die zoín 30 centimeter lang worden en vroeg op het jaar tevoorschijn komen
  • Rosea - lange trossen met roze bloemen

Japanse blauweregen

Wisteria Floribunda klimt met de klok en dus met de zon mee. De bloemtrossen van deze sterke groeier kunnen wel ťťn meter lang worden, wel ogen ze minder vol en dragen ze kleinere bloempjes. De meeste variŽteiten bloeien vanaf de tweede helft van mei; sommige variŽteiten voor het uitlopen van de bladeren, andere erna.

Enkele populaire variŽteiten:

  • Longissima Alba - met heel lange witte trossen
  • Pink Ice - lichtroze bloemtrossen
  • Murasaki Noda - deze tweekleurige klimplant heeft blauwe en paarse schakeringen
  • Macrobotrys - heel lange trossen met paarsblauwe bloemen

Je kan deze variŽteiten zaaien, maar het duurt dan erg lang voor je een plant hebt die bloeit. Daarom koopt men vaak planten die geŽnt zijn of afgelegd zijn van oudere planten.

Zonnige plek
Plant je blauweregen op een plaatsje dat minstens zes uur zon per dag krijgt. Vooral de takken baden graag in volle zon. Kies daarom bij voorkeur een plaats op het oosten, zuiden of westen.

Zorg ervoor dat de entplaats van de blauweregen niet onder de grond verdwijnt. Ter ondersteuning plaats je een lange stok of paal, waaraan je de hoofdtak van de blauweregen zachtjes vastbindt.

Dek de wortelkluit van blauweregen in potten af tijdens strenge winters, binnenshuis overwinteren hoeft (gelukkig) niet. Late vorst kan trouwens ook de bloemtrossen beschadigen.

Humusrijke ondergrond

Qua ondergrond ga je best voor een bodem rijk aan organisch materiaal. Verbeter daarom de ondergrond met een laag compost of humus. Meststoffen zijn niet broodnodig, als je de klimplant in volle grond plaatst. Als je bemest, zorg dan voor een hoge P-waarde waarmee je de bloei bevordert. Potplanten daarentegen vereisen wel een regelmatige dosis mest, eveneens met veel fosfor.

Kalkarm water

Hou de grond vochtig, maar let op met kalk. Dat veroorzaakt gele verkleuringen op de bladeren. Dat is een van de weinige nadelen van blauweregen, want van ziekten en plagen heeft hij weinig of amper last.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin