recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Vlees en vis

Vlees

Het meest gegeten vlees in Marokko is lamsvlees. Zeker bij islamitische feesten speelt schapenvlees een belangrijke rol. De veeteelt maakt een aanzienlijk deel uit van de Marokkaanse landbouw. De inwoners kunnen dus zelf in hun vlees voorzien. Elk jaar worden er ruim twintig miljoen schapen gekweekt, zo�n vijf miljoen geiten en ongeveer drie miljoen koeien.

Stoofschotels of tajines typeren de Marokkaanse keuken. Daarin wordt meestal lamsvlees verwerkt. Zowel lamsniertjes, lamsbiefstuk, lamskotelet als schapenpoten maken deel uit van vele traditionele Marokkaanse gerechten. Maar ook rundvlees en geitenvlees is er populair.

Het overgrote deel van de Marokkaanse bevolking is moslim. Dat betekent dat zij varkensvlees als onrein beschouwen en het niet mogen eten. De meeste andere vleessoorten zijn wel toegelaten. Toch moeten die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het dier op een reine manier geslacht zijn. Dat houdt in dat het een rituele slachting ondergaat zoals die beschreven staat in de Koran.

Vis

Marokko is de grootste Afrikaanse producent van vis. De Atlantische kust van Marokko is de visrijkste ter wereld. De visserij is dan ook de belangrijkste sector van het land. Er zijn 27 vishavens gevestigd in Marokko, waarvan acht aan de Middellandse Zee en negentien aan de Atlantische Oceaan. Dagelijks varen zo�n honderdduizend vissers uit op zee. Tien procent van de visvangst wordt uitgevoerd. Enkele bekende exportproducten zijn zeebaars, sardines, paling, oesters en tonijn. De grootste afzetmarkten zijn Europa en Japan.

Negentig procent van de vangst blijft dus in eigen land. Het spreekt dan ook voor zich dat Marokkanen visliefhebbers zijn. Hun favoriete manier om een visgerecht klaar te maken is, net zoals vlees, in een tajine. Maar ze zetten ook andere creaties op tafel zoals gamba�s, gevulde forel, sardines in tomatensaus, gebakken inktvis, gegrilde octopus en geroosterde zalm of kabeljauw. Het aanbod aan visgerechten is dus zeer gevarieerd. 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding