recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Marokkaanse eetgewoontes

Een van de belangrijkste aspecten van de Marokkaanse samenleving is de familie. Bloedverwanten staan er altijd op de eerste plaats. Ze zijn belangrijker dan werk en vrienden en ze kunnen zelfs een huwelijk tussen twee geliefden verhinderen. Samen tafelen met de gezinsleden is dus een van de meest uitgebreide rituelen van de dag. Hier volgt een woordje uitleg over de typische Marokkaanse eetgewoontes.

Bereiding
Aan een uitgebreide maaltijd gaat een lange voorbereiding vooraf. In Marokko staat nog steeds de vrouw achter het fornuis. Recepten worden er telkens van moeder op dochter doorgegeven. Soms is zij uren in de weer met vlees en kruiden.
Bij speciale gelegenheden is de gastvrouw ongeveer een week op voorhand bezig met het voorbereiden van de maaltijd, die uit zo�n vijftig gerechtjes kan bestaan.
Het meest gebruikte keukeninstrument is de tajine. Deze typisch Noord-Afrkaanse stoofpot is gemaakt van aardewerk en is meestal uitvoerig versierd. Het deksel van de pot is kegelvormig.

 
Aan tafel
Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater. Ze eten niet uit aparte borden, maar nemen telkens wat eten uit een grote, gemeenschappelijke schaal die op het midden van de tafel staat. De lage, ronde tafel neemt een centrale plaats in de woonkamer in. Alle familieleden en genodigden zitten op kussens rond de tafel.
Mannen en vrouwen eten altijd apart. De mannen gaan eerst aan tafel, de vrouwen moeten zich daarna met de restjes behelpen.
Je vingers aflikken na het nuttigen van de maaltijd is er allesbehalve onbeleefd, het maakt zelfs deel uit van de islamitische etiquette.

Afdingen
Het eerste waarmee je geconfronteerd wordt als je iets wil kopen op een Marokkaanse markt is het afdingen. Het is er zowaar tot kunst verheven. Wie niet probeert af te bieden bij de aankoop van voedsel of een souvenir wordt niet serieus genomen. Wees dus niet bang om te onderhandelen met een verkoper, want de oorspronkelijke prijs is altijd veel te hoog. Begin steeds met een overdreven lage prijs, ongeveer een derde van het bedrag. De prijs zal sowieso stijgen telkens de verkoper een tegenbod doet. Na enkele minuten onderhandelen zou je een redelijke prijs bereikt moeten hebben.

 

Betalingswijze
De Marokkaanse munteenheid is de dirham. Een euro is ongeveer 11 dirham. De lokale munt mag Marokko niet verlaten. Het is dus verstandig om geen al te grote bedragen te wisselen tijdens je verblijf, aangezien je het geld niet terug mag meenemen naar huis.
Kredietkaarten worden aanvaard op de luchthavens en in de steden. Vooral in winkels en hotels heb je steeds meer de mogelijkheid om geld af te halen en met je kaart aankopen te doen.
In Marokko is het gebruikelijk om fooien te geven in restaurants, caf�s en hotels. Ook chauffeurs en gidsen vragen wat zakgeld. Je mag natuurlijk zelf kiezen hoeveel dirham je geeft, maar een mooi gemiddelde is tien procent van de rekening.

Gastvrijheid
Een maaltijd nuttigen is voor de Marokkanen een sociale belevenis. Gastvrijheid staat dan ook centraal binnen hun cultuur. Meestal voorziet de vrouw elke dag wat extra eten voor een mogelijke gast, die zonder problemen mag bijschuiven aan tafel. Zowel onverwachte als onbekende gasten worden in de watten gelegd. Een bezoek aan een Marokkaanse familie die je een traditionele maaltijd voorschotelt, is een unieke kans die je tijdens je reis zeker niet mag laten liggen!
 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding