recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Bosui

De bosui wordt ook wel stengelui of lente-uitje genoemd en doet qua uiterlijk denken aan een preistengel. De smaak is zacht en houdt ergens het midden tussen prei en ajuin. De stengelui bevat veel mineralen als fosfor, kalium, calcium en natrium Deze hebben een gunstige invloed op botten, tanden en de spierwerking.

Seizoen
Lente-uitjes zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Op de markt
Bosuitjes worden los, of in plastic folie in de koelvakken verkocht. Let er op dat het groen van je bosuitje diepgroen is en het wit mooi wit, zonder vlekken. De bladeren mogen ook niet verwelkt of dor zijn.

Hoe schoonmaken
Snijd de bodem en de top van de groene stengels af. Verwijder de buitenste vergeelde bladeren en was daarna het lente-uitje. Snij ten slotte in de grootte die je wenst.

Hoe bereiden
Je kan een lente-uitjes zowel gekookt eten, als smaakmaker in soepen of rauw in rauwkost bij gestoofde groentjes of bij een boterham met omelet.

Hoe bewaren
In de zomer kan je je bosuitjes in het groentevak van je koelkast bewaren op een temperatuur van twee à vier graden. In de andere seizoenen is het voldoende ze op een koele, droge plaats te bewaren. Zo blijven ze ongeveer twee weken goed. Vries een lente-ui niet in, tenzij hij verwerkt is in een gerecht. Een lente-ui die je onbewerkt invriest wordt namelijk heel slap bij het ontdooien.

Lekkere combinaties
Een salade met sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos kan je met bosuitjes een uniek smaakje geven. Lente-uitjes zijn zeer lekker met kalfsvlees of kip, in Aziatische gerechten en in roerbakgerechten.

Tips

  • Wil je toch je bosuitjes invriezen, snij ze dan in dunne reepjes alvorens in te vriezen. Je kan ze diepgevroren gebruiken als garnituur op gerechten.
  • Gebruik bosuitjes als groente: snijd ze in stukjes van 5 cm, stoof ze in boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Stoof of bak je bosuitjes niet te lang mee, dan gaat de lekkere smaak snel verloren.

Recepten
Gevulde lamsboutplakken

Koude tomatensoep met avocado

Kabeljauwfilet met groenten


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding