recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Savooikool

Zoals vele kolen is de savooikool een echte wintergroente die een ideale maat is bij varkensvlees of wild. De savooi- of groene kool zit boordevol vitaminen en mineralen waarvan vitamine C en ijzer de belangrijkste zijn. De ene zorgt voor een de aanmaak van rode bloedcellen en de andere bevordert het zuurstoftransport in het bloed. Voorts geven de aanwezige koolhydraten je energie en de vezels bevorderen de darmtransit. Een ideale groente dus om de winterse dipjes tegen te gaan.

Seizoen
Je kan een savooikool het hele jaar door verkrijgen, zoals bijna alle andere kolen. De majestueuze kool wordt evenwel beschouwd als een typische wintergroente. Er is ook een zomerse variëteit, de meikooltjes, maar deze zijn niet zo populair.

Op de markt
Een verse savooikool heeft donkergroene buitenbladeren die los van de kern zitten. Het binnenste is best iets lichter groen en moet stevig en compact zijn. Een savooikool met gele bladeren is niet vers meer en gaten in de buitenste bladeren duidt op de aanwezigheid van slakken of rupsen.

Hoe schoonmaken
Je ontdoet de kool van zijn buitenste bladeren. Verwijder ook de bladeren die rotte plekken vertonen. Was de bladeren die je wel gaat gebruiken en snijdt in stukjes.

Hoe bereiden
De manier van werken is als volgt: eerst ga je de fijngesnipperde kool koken in gezouten water en daarna spoel je met koud water om de groene kleur te behouden. Vervolgens kan je de savooikool stoven in een vetstof (boter, olie, ganzenvet, …). Savooikool is lekker in hutsepot, soepen, salades en bij allerlei winterse bereidingen.

Hoe bewaren
Je kan een savooikool slechts een paar dagen in de groentela van je koelkast bewaren. Savooikool kan je zonder problemen invriezen. Blancheer de groente wel eerst voor je dat doet.

Lekkere combinaties
Probeer eens savooikool met vis klaar te maken. Niet meteen voor de hand liggend, maar wel heel lekker. Een savooiloempia met de savooi als omhulsel is een heerlijke light alternatief.

Tips

  • Kook of stoof je savooikool, dan heb je 250 g per persoon nodig. Voor salades is 75-100 g voldoende.
  • Wil je wind in de darmen voorkomen, dan kook je de savooikool best tweemaal. Zo gaan de zwavelhoudende stoffen, die dat veroorzaken, sneller verloren.

Recepten
Savooikool in kaasroom

Savooikool met raapjes

Heldere bouillon met wintergroenten en mosselen


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding