recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Spitskool

Kinderen kolen leren eten lukt gemakkelijker met spitskool. Het spitse broertje van de witte kool heeft namelijk een heel zachte smaak, waar zelfs de moeilijkste etertjes sneller gewoon aan worden. Deze zogenaamde sluitkool is niet alleen lekker, ze is ook een bron van vitamine C (aanmaak van rode bloedcellen), eiwitten (bouwstoffen voor het lichaam) en calcium voor sterke botten.

Seizoen
Spitskool is één van de weinige kolen die een echte zomergroente genoemd mag worden. In de maanden mei, juni, juli en augustus zijn ze dan ook volop verkrijgbaar. In april, september en oktober vindt slechts een kleine aanvoer plaats.

Op de markt
Een verse spitskool is een langwerpige kool met een frisse, bleekgroene kleur. De bladeren moeten gaaf zijn en mogen dus geen tekenen van verrotting vertonen. Ga je koken met spitskool, reken dan 250 g per persoon. Voor een salade heb je maar 75 à 100 g per persoon nodig.

Hoe schoonmaken?
Verwijder eerst en vooral de lelijke buitenste bladeren (als die er zijn) en de stronk. Was vervolgens de spitskool en snijd langs de zijkant in dunne repen. Hoe fijner gesneden, hoe korter te kooktijd.

Hoe bereiden?
Spitskool is iets zachter van smaak dan de witte kool en kan zowel rauw bij salades of voorgerechten gegeten worden, als gestoofd, geroerbakt of gekookt. Een soepje van spitskool is ook een lekkernij.

Lekkere combinaties
Een salade met banaan, ananas, spitskool en yoghurtdressing is enorm fris en smaakvol. Proef ook eens spitskool in reepjes geroerbakt met Spaanse peper, cashewnoten en sojasaus. Iets eenvoudiger, maar eveneens heel lekker is een ovenschotel met gehakt, in kerrie gestoofde spitskool en puree.

Hoe bewaren?
Je kan spitskool ongeveer een week op een koele, donkere plaats of in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, op voorwaarde dat de kool vooraf een tweetal minuten geblancheerd wordt.

Tips
Kook spitskool niet té lang (zo’n vijftien à twintig minuten volstaan ruimschoots). Bij lang koken treden er in de kool namelijk zwavelverbindingen op die een niet zo prettige koollucht verspreiden en de groente zwaar verteerbaar maken.

Recepten
Spitskool-brieschotel

Roergebakken spitskool met kokos


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding