recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Rammenas

Deze relatief onbekende radijsachtige heeft een aantal heilzame werkingen. Zo werkt rammenas versterkend en zuiverend op je gal, lever en luchtwegen. Bovendien bevat rammenas magnesium (sterkend en krampstillend) en kalium (goed voor de spieren). Koolhydraten zorgen op hun beurt voor langdurige energie, vitamine C voor de vorming van rode bloedcellen, calcium voor sterke botten en tanden en ijzer voor het transport van zuurstof naar de weefsels. Een veelzijdige groente, die beslist wat meer in onze voeding mag geïntegreerd worden.

Seizoen
Rammenas is een typische wintergroente, maar heeft zowel een winter- als een zomersoort. Aangezien de groente lang bewaart en beide soorten op verschillende momenten geoogst worden is ze het hele jaar door te verkrijgen.

Op de markt
Als het lof nog aanwezig is, let er dan op dat het een frisgroene kleur heeft. In het algemeen geldt dat de rammenas stevig, zonder zachte plekken, moet zijn en niet hol mag klinken.

Variëteiten
De meest courante soort is de zwarte rammenas. Het is een witte, ronde of langwerpige groente met een zwarte schil en een heel pittige smaak. De zwarte rammenas is een winterrammenassoort. 
De rettich is een zomerrammenassoort en kan verschillende kleuren hebben. Ook deze soort is vrij pittig van smaak.
De daikon ten slotte is een Japanse rammenassoort met een mildere smaak.

Hoe schoonmaken?
Een rammenas wordt meestal geschild of geraspt. Hierdoor vervluchten veel van de scherpe oliën in de groente, wat de smaak milder maakt. Desalniettemin blijft de rammenas een relatief pittige groente.

Hoe bereiden?
Meestal wordt de rammenas rauw in plakjes gesneden of geraspt bij slaatjes of andere gerechten. Je kan hem ook meekoken in een stoofpotje of apart stoven in boter of olijfolie, met een teentje look. Als je rammenas op deze laatste manier klaarmaakt, dan doet de smaak denken aan raapjes.

Lekkere combinaties
Probeer eens een vegetarisch gevulde rammenas met onder andere kaas, tofuroom en seitan. Ook als pittig detail bij rundstoofvlees of in combinatie met tagliatelli en gedroogde ham zal je verlekkerd zijn op zijn smaak.

Bewaren
Een rammenas met lof houdt veel minder lang dan één zonder. Reken er maar op dat de groente maar enkele dagen in de koelkast bewaart.
Een rammenas zonder lof kan het wel veertien dagen in de koelkast uithouden. Borstel hem wel eerst grondig schoon alvorens hem in een gesloten plastic zak in de koelkast te plaatsen. Zo voorkom je uitdroging. Voor een extra lange bewaring kan je de rammenas in een vorstvrije kelder in vochtig zand bewaren.
Let er op dat je de zwarte rammenas niet in de koelkast bewaart, maar op een koele plaats (12°C).

Tips

  • Eet niet te veel rammenas in één maaltijd. Een grote dosis zal namelijk de maag prikkelen en irriteren. Van te veel rammenas kan je zelfs braakneigingen krijgen.
  • Rammenas heeft de neiging om bij de bereiding snel te verkleuren. Met een snuifje zout of wat citroen kan je dit tegengaan.
  • Maak zelf een hoestsiroop van rammenas: vul een diep bord met schijfjes rammenas. Strooi er bruine rietsuiker of honing over en zet er een ander bord bovenop (niet uit plastic). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar dat op een donkere plek. Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen 3 keer een eetlepel.

Recepten
Gebakken scampi’s met rammenas en zure room

Rammenas au gratin

Groentensoepje met lamshapjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding