recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: abrikozen

Abrikozen zijn licht verteerbaar en bevatten weinig calorieŽn. Ze bevatten veel provitamine A, een antioxidant die beschermt tegen kanker en zorgt voor een gezonde huid. Ook zijn ze rijk aan mineralen, oligo-elementen en vezels. Bovendien recupereer je sneller na het sporten als je een abrikoos eet door het gehalte aan kalium dat ze bevatten.

Het abrikozenseizoen
Juni - Juli - Augustus

Op de markt 
Sommige variŽteiten zijn mooi rood gespikkeld, maar dat betekent niet dat ze rijp zijn. Een rijpe abrikoos herken je aan zijn soepelheid en zijn heerlijke geur. Vergis je niet, want een abrikoos rijpt niet verder na het plukken.

VariŽteiten 

  • Lambertin uit de Languedoc
  • Petit Rouges du Roussillon
  • Orangťs de Provence uit de Vaucluse en de DrŰme
  • Early Blush uit de Languedoc en de Provence

Hoe schoonmaken? 
Duw zachtjes op de rijpe vrucht en de pit komt er zo uit. Je hoeft ze niet te schillen. Spoel ze wel overvloedig, want ze worden vaak behandeld.

Bewaren 
Een rijpe abrikoos eet je best zo snel mogelijk op. Je bewaart ze beter niet in de ijskast, want dan gaan ze rimpelen en verliezen ze hun smaak. Je kan ze wel invriezen, na ze te hebben ontdaan van hun pit. Heerlijk om er in de winter een zonnige compote of confituur van te maken.

Lekkere combinaties
Je kan abrikozen verwerken in frisse zomerfruitsalades en in taarten en crumbles. Een gedurfde combinatie is abrikoos met geitenkaas. Je kan abrikozen pocheren of stoven in wat boter en serveren met vleesgerechten of gevogelte. Een beetje vanille, kaneel, munt of basilicum geven ze dat tikkeltje meer. Gedroogde abrikozen zijn net als pruimen en dadels heerlijk in Oosterse tajines.

Tips 

  • Om te vermijden dat bij het bereiden van een abrikozentaart het abrikozensap je deeg doorweekt, schik je de abrikozenpartjes met het vel op het deeg.
  • Gebruik steeds voldoende rijpe abrikozen voor je confituur. Anders bevatten ze te weinig pectines. Deze zorgen ervoor dat de jam stolt.

Recepten 
Lamslapjes met saffraan, kikkererwten en abrikozen
Panna cotta met perziken en abrikozen
Abrikozenbrood met honing


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding