wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Harmonieuze kleurencombinaties

Kleurencombinaties maken is een kwestie van smaak en smaken verschillen. Wel kunnen sommige kleuren het heel goed met elkaar vinden, terwijl andere maar beter heel ver uit elkaars buurt blijven. Drie manieren om harmonieuze kleurencombinaties te maken.

Contrast
Combineer je kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen, zoals blauw en oranje, dan werk je met contrast. Contrasterende kleuren zorgen voor spanning en dynamiek en gebruik je best in grotere ruimtes. Een combinatie voor durvers dus! Om de balans te bewaren kan je echter voor ��n hoofdkleur gaan en werken met subtiele kleuraccenten.

Contrast kan je ook bekomen door lichte en donkere kleuren te mengen of koude met warme tinten te combineren. Of wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie van fris waterblauw met knapperig chocoladebruin?

Harmonie
Als je kleuren mixt die iets gemeenschappelijks hebben of die in dezelfde lijn liggen dan krijg je harmoni�rende kleuren. Kies bijvoorbeeld voor kleuren die dezelfde intensiteit hebben, die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen of die uit dezelfde kleurenfamilie komen. Zo zijn rood en oranje of blauw en turkoois een winnend duo.

Wil je het nog wat interessanter maken dan kan je twee verschillende harmoni�rende kleurenreeksen gebruiken of zorgen voor tegengestelde accenten. Combineer bijvoorbeeld een warme kleurenfamilie met koele accenten, of omgekeerd!

Toon op toon
Om een mooi effect te bekomen is het niet altijd nodig met verschillende kleuren te werken. Ook toon op toon tinten kunnen verrassend zijn. Hierbij ga je uit van ��n kleur die je aanbrengt op zowel muren, raamwerk, kasten en deuren. Aangezien de lichtweerkaatsing op het hout verschillend is van die op de muren ontstaan subtiele kleurnuances, die je nog kan accentueren door met lichte of donkere tinten van dezelfde kleur te werken.

Toon op toon zorgt voor harmonie, kalmte en rust. Hoe dichter de tinten bij elkaar liggen, hoe subtieler het resultaat. Bovendien kan je ze makkelijk uitkiezen omdat ze doorgaans op hetzelfde kleurstaaltje staan.

 

Kan jij goed kleuren combineren of ben je een kleurenkluns? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur