wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Kiezen voor ecologische verf

Het staat vast: je woonkamer is aan een schilderbeurt toe en je ziet het resultaat al helemaal voor je. De kleur is uiteraard heel belangrijk, maar bovendien ben je op zoek naar verf die de natuur respecteert en onschadelijk is voor de gezondheid. Wat is nu precies het verschil tussen traditionele verf, ecologische verf en natuurverf? Is er een kwaliteitsverschil, heb je evenveel keuze en kan natuurverf overal toegepast worden?

Traditionele solventverven
De belangrijkste bestanddelen van synthetische verf komen uit de petrochemische industrie. Het winnen van die grondstoffen, het transport ervan, de productie van de verf en de afvalverwerking zijn erg belastend voor het milieu. Bovendien heb je om je materiaal schoon te maken solventen nodig zoals white spirit of terpentijn.

Daarbij komt dat de oplosmiddelen die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur van synthetische verf een re�el gezondheidsrisico inhouden. De luchtkwaliteit in je woning kan voor lange tijd nadelig be�nvloed zijn na het verven. Solventverven worden dan ook minder en minder gebruikt.

Verf op waterbasis: ecologisch verantwoord?
Meer verantwoord dan solventgedragen verf is verf op waterbasis. Om je borstels schoon te maken hoef je geen white spirit of terpentine te gebruiken; je kan ze gewoon afspoelen met water. Ze bevatten ook minder vluchtige organische stoffen (VOS) dan verf op basis van solventen en veroorzaken dus minder geurhinder. Bijkomend voordeel is dat ze sneller drogen dan solventverven en dat ze dus sneller overschilderbaar zijn, al na 6 tot 8 uur.

Toch is ook verf op waterbasis belastend voor het milieu. Precies omdat ze watergedragen is, bevat ze een extra hoeveelheid bewaarmiddelen, maar ook schimmelwerende middelen en bindingsmiddelen (zogenaamde emulgatoren), die moeilijk worden afgebroken. Ze tasten de kwaliteit van het grondwater aan en zijn erg schadelijk. Hoewel meer verantwoord dan solventgedragen verf, is watergedragen verf dus slechts een tussenoplossing.

De meest milieuvriendelijke keuze: natuurverf
Natuurverven worden geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen met een minimale belasting voor mens en milieu. Voor de meest gangbare toepassingen zijn tegenwoordig goede natuurverven op de markt te vinden die qua kwaliteit niet moeten onderdoen voor traditionele verf. Ze bevatten geen vluchtige organische stoffen, waardoor ze een aangename geur hebben: zelfs meteen na het schilderen is de lucht in een kamer geverfd met ecologische verf van goede kwaliteit. Ook het ademende karakter van natuurlijke verf is een voordeel. Minerale verf zal bijvoorbeeld het vochttransport in muren niet tegengaan, wat zorgt voor een aangenaam leefklimaat.

Het meest milieuvriendelijk zijn natuurverven in poedervorm die door de afwezigheid van water geen bewaarmiddelen of schimmelwerende substanties bevatten. Sommige fabrikanten van natuurverf leveren ook inspanningen om hun grondstoffen zo dicht mogelijk bij de productieplaats te ontginnen en ze biologisch te verbouwen. Noch de productie noch het gebruik en de afvalverwerking van deze verf zijn milieubelastend.

Nog niet zo lang geleden was het een moeilijke opdracht milieuvriendelijke verven en beitsen te vinden, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. Ook in de gewone doe-het-zelfzaak vind je producten die geen impact hebben op het milieu of je gezondheid.

 

Kan jij goed kleuren combineren of ben je een kleurenkluns? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur