wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Kiezen voor kleur

Kleuren geven een kamer persoonlijkheid en eigenheid. Ze kunnen ze kleiner en donkerder of net ruimer en lichter doen lijken. Sommige werken rustgevend, andere zijn opwekkend en inspirerend. Kortom, kleuren bepalen de sfeer van je woning. Kiezen voor een bepaalde kleur alleen omdat het een trend is, is dan ook geen goed idee. Enkele basisregels bij het kiezen van een kleur.

Warme of koele kleuren
Kleuren hebben als het ware een gevoelstemperatuur. Een kamer geverfd in warme kleuren als oranje, rood, geel of roodbruin zal een tikkeltje warmer aanvoelen dan een kamer in koude kleuren als blauw, groen of paars. Ligt je kamer op het noorden of het oosten, dan ga je best voor warme kleuren, zodat de kamer minder kil en donker wordt. In een kamer op het westen kan je zowel voor koude als warme kleuren kiezen.

Houd rekening met de functie van de ruimte. In de slaapkamer kies je voor rustgevende, evenwichtige tinten als groen, bruin of blauw terwijl je in een werkruimte kan experimenteren met een opgewekte, inspirerende kleur als rood, oranje of turkoois.

De gevoelstemperatuur van een kleur heeft ten slotte ook invloed op het gevoel van ruimte. Een kamer die helemaal in dezelfde, koele kleur is geverfd geeft rust en ruimte.

Heldere of donkere kleuren
Kleuren weerkaatsen in meerdere of minder mate het licht. Helder wit weerkaatst het licht het best terwijl zwart het licht volledig absorbeert en daardoor een ruimte kleiner laat lijken.

In een grote kamer waar veel natuurlijk licht binnenvalt kan je voor een donkerdere tint gaan. Ligt de ruimte op het zuiden, dan vermijd je zelfs best te lichtgevende kleuren. In andere ruimtes ga je bij twijfel steeds voor de lichtste tint. Je kan ervan uitgaan dat een intense kleur in werkelijkheid nog donkerder is dan op het staalkaartje.

Houd ook hier rekening met de functie van de ruimte. Voor een wand waar je veel naar kijkt, kies je beter een donkere, rustgevende kleur, omdat de muur zo lijkt te vervagen. In een ruimte waar meer actie is, zoals een keuken of een kinderkamer kan een felle muur perfect.

Kleur en ruimtewerking
Kleuren kunnen een kamer groter, kleiner, breder of smaller laten lijken. Speel met tinten afhankelijk van het gewenste effect:

 • Een kleine kamer groter laten lijken:
  Gebruik lichte kleuren die het licht weerkaatsen waardoor de muren als het ware lijken te wijken. Ook glansverf kan een vergrotend effect hebben omdat het licht wordt gereflecteerd.
 • Een lange gang verkorten:
  Verf de achterwand in een donkere tint.
 • Een kamer hoger doen lijken:
  Verf het plafond in een lichte, koele tint en de muren in een donkere kleur. Gebruik verticale motieven.
 • Een kamer lager doen lijken:
  Hier geldt het omgekeerde: verf het plafond in een warme of donkere kleur. Nog meer resultaat krijg je door de plafondkleur een stuk door te laten lopen op de muur en horizontale motieven te gebruiken.
 • Een smalle kamer breder laten lijken:
  Kies een koele, lichte kleur voor de zijmuren en een donkere kleur voor de korte kopmuren. Breng ook horizontale accenten aan op de korte wand.
 • Een kamer versmallen:
  Geef de kopmuren een lichte kleur en de zijmuren een donkere, opvallende kleur. Zo zal de ruimte smaller en langer lijken.

Wil je echt zeker zijn of je favoriete kleur ook de juiste keuze is, verf dan een groot blad papier in de gewenste kleur en houdt het tegen de muur. Beoordeel de kleur best overdag �n bij kunstlicht.

 

Kan jij goed kleuren combineren of ben je een kleurenkluns? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur