wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Een interieur in blauwe tinten

Een optimist associeert blauw met de zomer, zon, zee en strand met een helderblauwe hemel. De pessimist zal je zeggen dat het hem aan beroerde tijden doet denken, met depressies of opgelopen blauwtjes. Blauw kan zowel negatieve als positieve connotaties hebben en dat kan zich uitdrukken in de sfeer van je blauwe interieur. Bedenk dus goed wat je met de keuze van blauw wil bereiken.

Effect
Blauw is een natuurkleur dat op het eerste zicht heel koel oogt. Het doet denken aan lucht en water en straalt rust en kalmte uit. Tegelijkertijd is het de kleur van de nacht, van mysterie en bezinning. Hoe donkerder de blauwtinten, hoe meer je de neiging krijgt om alles op het gemak te doen. Hoe lichter, hoe meer je in de relaxte en opgewekte sfeer van exotische stranden en Mediterrane vissersdorpjes terechtkomt.

Waar?
Omdat blauw snel de neiging heeft om koel over te komen, gebruik je het best niet in eender welke ruimte. Blauw in een op het noorden gerichte kamer wordt afgeraden omdat de afwezigheid van zon de koelte benadrukt en versterkt. Een kamer op het zuiden gericht kan het verfrissende van blauw daarentegen goed gebruiken. Verder kan je de bad-, slaap- of woonkamer met blauwe schakeringen een rustgevend effect bezorgen.

Tinten
Blauw is verrassend veelzijdig en kan daardoor perfect gecombineerd worden in één ruimte. Een variatie van licht- en donkerblauw in je woonkamer geeft een vertrouwelijke en eerlijke sfeer en is net daarom een vaak voorkomende combinatie in banken. Komt dit te hevig over voor jou, dan kan je blauw met hinten van grijs of bruin gebruiken om het scherpe uit het blauw te halen.

Combinaties
Een nautisch thema kan je bekomen door wit en blauw samen te brengen in één kamer. Werk bij voorkeur met een pastelblauw voor een kalmerend en fris effect dat je doet denken aan lucht, zee en meren.

Groen en blauw zorgen voor een sfeer die volkomen in balans is. De ideale mix voor een aangename en ontspannende woonkamer.

Contrasterende kleuren blauw en geel combineren is gewaagd, want dit trekt volledig de aandacht en kan overrompelend werken. Kies eerder voor minder felle varianten van beide kleuren om je ruimte toch een warme en vrolijke uitstraling te geven. Zo kan pastelblauw in samenspel met zacht geel of roze het gevoel opwekken van de ontluikende lente.

Hemelsblauw met lichtbruin, beige of een neutrale crème kleur is een zachte combinatie die tegelijkertijd stijlvol en speels kan zijn.

Blauwe accessoires in een rood of oranje interieur kunnen ten slotte de uitbarsting van deze felle kleuren temperen.

Opletten!
Ook al is je ruimte heel zonnig, werk niet met uitsluitend donkerblauwe muren. Dit kan snel heel donker en beklemmend overkomen. Laat bijvoorbeeld ruimte voor een witte muur als licht contrast. Verf ook je keuken niet blauw. De kleur zet immers, in tegenstelling tot oranje, niet aan tot eten. Dit is te verklaren vanuit onze natuurlijke afkeer om iets blauws te eten.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur