wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Sprekend oranje

Het kleur oranje, dat langzaam in ons interieur binnensloop, kan tegelijkertijd een warme, maar ook een felle kleur zijn. Het is een veelzijdige kleur die zowel een speels als klassevol karakter heeft en vele leeftijden kan bekoren.

Effect
De mix van het vrolijke en stimulerende van geel met het passionele en onstuimige van rood geeft een positieve, zelfs euforische kleur die instaat voor nieuwe energie. Met oranje creëer je dus in een wip een warme, vrolijke, gezellige en behaaglijke sfeer.

Waar?
Vele tieners houden van een kamer met fel oranje. Jonge mensen barsten van de energie en oranje is dé energieke kleur bij uitstek. Denk toch twee keer na vooraleer je je woonkamer in een fel oranje jasje wil steken. Ga liever voor een roestkleurige tint van oranje voor je woonkamer en zelfs je slaapkamer. Oranje zonder de heftigheid van rood leent zich op zijn beurt perfect voor halls en overlopen. Een groen-oranje keuken levert je energie om te koken en zou zelfs de eetlust opwekken. Ten slotte kan oranje kille ruimtes als de kelder en bijkeuken iets meer pit geven.

Tinten
Het is niet moeilijk om oranje tinten met elkaar te combineren, maar de juiste sfeer creëren is een ander paar mouwen. Werken met te veel fellere oranjes leidt vaak tot een te opdringerig en scherp resultaat. Vermijd dit door één muur in een gloedvol oranje te steken en de rest in neutrale, zachtere tinten. 

Combinaties
Laat de herfst binnen met een palet van oranje en aardetinten. Dit geeft een rijk kleurenschema met een rustige en vriendelijke uitstraling die je woonkamer uiterst sympathiek kan maken.

Een warme en fleurige toets bekom je met een combinatie van geel met oranje, terwijl je met wit of grijs een neutrale, maar mooie en stijlvolle uitstraling schept.

Kleuren die dicht bij oranje aanleunen verschaffen in combinatie een rustgevend effect. Kleuren die er daarentegen verder van verwijderd zijn of er mee contrasteren zorgen voor een heviger effect. Zo kan je er van uitgaan dat een samenspel van oranje en roodoranje of geeloranje rustgevender overkomt dan een combinatie van oranje met (rood)paars.

Een gewaagde combinatie met eerder contrasterende kleuren zorgen voor actie en spanning in je interieur. De mix van kleuren als (groen)blauw of paarsblauw met oranje geeft een levendig resultaat aangezien tegengestelde kleuren elkaar versterken. De kunst is om ondanks het contrast een rustgevend en harmoniërend effect te creëren.

Hetzelfde geldt voor een ton sur ton van oranje. Hoe meer tinten de combinaties van elkaar verschillen, hoe meer de aandacht wordt getrokken en hoe heviger het dus oogt. Hoe kleiner het verschil, hoe rustiger.

Opletten!
Oranje kan dan wel geassocieerd worden met een kleurrijke herfst, vuur, aarde en aarden potten, je doet er toch best aan om deze kleur niet te excessief te gebruiken. Oranje kan snel te dominant of te schreeuwerig overkomen en wordt vaak gebruikt om bepaalde accenten te leggen. Accessoires of een enkele muur in oranje kan je interieur een moderne, strakke uitstraling geven.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur