wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Tips

Zo verhuis je huisdieren: tips voor je hond!

Verhuizen is al erg stressvol voor tweevoeters, laat staan voor viervoeters. Honden vinden het nog moeilijker om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. InfoTalia leert je hoe je je huisdier, de hond in het bijzonder, vertrouwd kunt maken met de nieuwe woning en buurt.

Honden passen zich na een verhuizing gemakkelijker aan dan katten. Honden zijn nu eenmaal veel meer aan hun baasje gehecht dan aan het huis van hun baasje. Dat wil echter niet zeggen dat de aanpassing vanzelf verloopt. Je huisdier heeft toch wel wat speciale aandacht nodig tijdens de verhuizing. Vooral als je verhuist van een huis naar een appartement of van een grote naar een kleinere woning. Bewegingsruimte speelt immers een belangrijke rol wat de gemoedstoestand van je hond betreft. Houd ook voldoende rekening met het karakter van je hond. Sommige honden zijn zo flexibel dat ze de veranderingen geweldig vinden, andere zullen extra zenuwachtig worden.

Enkele aandachtspunten:  

1. Geef je hond een aparte ruimte met eigen spulletjes tijdens de verhuizing

Houd je hond in een aparte ruimte als de verhuizers in en uit lopen. Zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt in die onbekende ruimte. Persoonlijke spullen zoals speeltjes, een deken of een mand helpen, net zoals enkele exemplaren van zijn favoriete knaagbeen. Zo houdt je hond zich in zijn eentje wel bezig.

2. Verken de buurt met je hond                  

Als je je hond voor de eerste keer uit wandelen neemt na de verhuizing, houd je hem best aan de leiband, ook al is hij dat niet gewoon. Verzeker je er eveneens van dat hij een nieuw identificatieplaatje draagt.      

Tijdens de eerste wandeling geef je je hond best alle tijd om zijn nieuwe buurt te verkennen. Je kan je hond best langzaamaan laten wennen aan de nieuwe omgeving rond je woning. Verken bijvoorbeeld één huizenblok per keer zodat je hem kan laten zien wie er nog in de buurt woont. Vreemde honden vormen een bedreiging voor je hond en veroorzaken onnodige stress.    

Tijdens de eerste uitjes zal je hond regelmatig willen pauzeren: om zijn territorium te markeren, om de geur van andere honden op te sporen, enzovoort. Wees voorzichtig met plotse veranderingen in de wandelomgeving zoals verkeer en straatlawaai.       

Houd je hond aan de leiband tot hij vertrouwd is met de buurt. Hij moet weten waar hij zich bevindt en waar hij thuishoort.     

3. Laat je hond af en toe alleen in het huis

Indien mogelijk neem je best enkele vakantiedagen na de verhuizing. Zo heb je de tijd om je hond te helpen bij de aanpassing. Tijdens de overgangsperiode start je best met korte afwezigheden om te zien hoe je hond erop reageert. Als je uiteindelijk terug de hele dag van huis bent vanwege je werk, moet je hond gewend zijn aan de nieuwe woning en zich op zijn gemak voelen als hij er alleen is.                             

Als je onmiddellijk moet beginnen werken, kan je overwegen om een dierenoppas in te huren. Die kan voor entertainment en maaltijden zorgen, aangepast aan de individuele noden en wensen van je hond. Meestal betaal je een dierenoppasser per uur. Je kan de oppas vragen om aanvankelijk meer tijd met je hond door te brengen en dit vervolgens af te bouwen tot het dier het gewoon is om alleen thuis te zijn.

Welk huisdier je ook hebt, de aanpassing aan een nieuwe woning en omgeving is moeilijk. Als je je dier en zijn karakter (sociaal, verlegen, zelfzeker,...) kent, is het gemakkelijker om te bepalen wat de individuele noden van je huisdier zijn.                                                                            


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur