wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Tips

Je verhuis verzekeren: lichamelijke en materiŽle schade

Waarom denken we toch steeds dat alles vlot zal verlopen tijdens onze verhuis? Wel, omdat het dat meestal ook wel doet. Maar het is voor die zeldzame momenten dat het noodlot toeslaat dat je best verzekerd bent.

Verzeker je helpers tijdens je verhuis!
Natuurlijk ben je enorm blij als er familie of vrienden zijn die je een handje wensen toe te steken tijdens je verhuis. Dit kan echter een donker kantje krijgen als er iets fout loopt.

De belangrijkste vraag dat hier gesteld wordt is of deze personen tijdens de verhuis voor jou werken, al dan niet betalend. Is dit het geval dan vallen ze onder het type 'Gezag, leiding en toezicht'. Hier kan je dan een tijdelijke verzekering af te sluiten welke niet goedkoop is voor ťťn dag maar iedereen de nodige zekerheid geeft.

Deze verzekering valt onder verzekering huispersoneel of polis verhuizing en kan vanaf 50 Euro.

Een andere oplossing is er zeker van te zijn dat iedere helper een persoonlijke ongevallenverzekering heeft.

Laten we eerlijk zijn: het is je taak als verhuizer om je helpers hiervan en ook van de eventuele risico's op de hoogte te stellen. Misschien willen ze wel een kleinigheid bijleggen om verzekerd te zijn.

Je inboedel tijdens de verhuisrit: je eigen voertuig en zelf rijden
Als je niet met een verhuisfirma werkt, is de rit met privťwagens of huurwagens natuurlijk wel verzekerd maar de inboedel is dat niet. Ben je zelf in fout dan is het hopen dat er niet veel schade is aan meubels of decoratiemateriaal en andere inboedel.

Ben je zelf niet in fout kan je via een claim burgerlijke partij de opgelopen schade proberen terug eisen.

Neem hier dus zeker geen onnodige risico's. Zelfs al gaat het om een klein ongelukje, het schema van je verhuisdag kan het verlies van enkele werkuren best missen.

Je inboedel tijdens de verhuisrit: voertuig en rit door een helper
Gebeurt de schade door het toedoen van een helper ( vb: laten vallen van een porseleinen vaas ) kan deze zijn familiale polis aanspreken om de schade te betalen. De schade wordt berekend op de dagwaarde en niet op de nieuwwaarde van het item.

Ook als er schade is aan je inboedel door een auto-ongeval dat veroorzaakt is door een helper kan je verhalen op de autoverzekering van je helper. Jij krijgt dan misschien de dagwaarde van je inboedel maar de helper zal sowieso een hogere bonus-malus krijgen op zijn autoverzekering.

Ga dus in dit specifiek geval na of het de moeite loont om het schadegeval aan te geven.

Transport: Wie is de bestuurder?
Er zijn veel beperkingen denkbaar waarom een bepaalde bestuurder niet met een verhuiswagen, huurwagen of ander voertuig zou rijden. Hieronder enkele belangrijke items die je vooraf dient na te gaan:

 • Heeft de bestuurder een geldig rijbewijs?
  Sommige huurwagens hebben bijvoorbeeld een rijbewijs type C nodig. Standaard hebben we een rijbewijs type B.
 • Welke bestuurder is ingevuld bij de verhuurfirma?
 • Mogen meerdere personen met de huurwagen rijden?
 • Wat is de minimum leeftijd?
 • Let op de beperkingen van bedrijfswagens
  In veel gevallen mogen bedrijfswagens enkel door jou en je partner bestuurd worden. Lees grondig je car policy na.

Als er een bestuurder een ongeval veroorzaakt tijdens je verhuis en deze voldoet niet als gerechtigde bestuurder van het voertuig, kan de verzekeraar zich terug trekken. Dit kan het begin zijn van een financiŽle lijdensweg die je best vermijd.

Is mijn inboedel verzekerd op twee adressen?
Kan je niet alles op ťťn dag verhuizen of verspreidt je de verhuis door omstandigheden over verschillende dagen of maanden? Neem dan zeker even contact op met je verzekeringsmakelaar om zeker te zijn dat je inboedel op twee locaties verzekerd is en hoelang die situatie mag duren.

Sommige contracten spreken van ťn maand voor en ťťn maand na het doorgegeven van je verhuis. Dit wil wel zeggen dat je verhuisdag reeds dient doorgegeven zijn aan je verzekeringsmakelaar.

Andere contracten houden de inboedel vast aan ťťn adres en dit zal, als je niets ondernam, je oude adres zijn.

Nog andere contracten verzekeren zowel het oude als nieuwe adres. Het nieuwe adres wordt dan verzekerd vanaf het moment dat je de sleutels ontvangt (start contract nieuwe woning ) en dit voor een bepaalde tijd die kan oplopen tot 4 maand.

TIPS VOOR JE BRANDVERZEKERING OF WOONVERZEKERING

 1. Neem sowieso VOOR je verhuis contact op met je verzekeringsmakelaar. Houd het nieuwe adres bij de hand samen met een korte opsomming van je nieuwe woning ( aantal kamers, oppervlakte, ... )
 2. Vraag naar details van de clausule over diefstal. Verzekering tegen diefstal is meestal enkel geldig op het adres dat je woont.
 3. Wil je echt zekerheid, kan je een kleine overlapping nemen. Je sluit dan een nieuw contract af op je nieuwe adres vanaf je verhuisdag en laat het oude contract pas ontbinden na je verhuis.

Aanpassen brandpolis of woonpolis.
Een nieuwe woning gooit je brandpolis volledig in de war. Het is dus niet enkel het adres dat dient aangepast te worden. Door die volledig geÔnstalleerde keuken of door het verpatsen van die dure 5-zitter, dient ook het te verzekeren bedrag aangepast te worden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur