wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Tips

Je tuin verhuist mee! Tips om je tuin te verhuizen

Soms wens je meer uit je tuin mee te verhuizen naar je nieuwe woonst dan slechts het tuinmeubilair. In dat geval heb je ook wel wat voorbereiding aan het verhuizen van je tuin.

Timing van je verhuis
In meeste gevallen kan je de timing van je verhuis niet afstemmen op de ideale verhuistiming van je tuin. Beste periode voor een verhuis van je tuin zijn de vorstvrije periodes tussen oktober en maart.

Handig zou zijn dat je met de nieuwe bewoners overeen kwam dat de planten, heesters en eventueel enkele bomen nog enkele maanden mogen blijven staan tot er betere weersomstandigheden zijn voor verplanten.

 • Neem foto's en een korte omschrijving van belangrijke planten
 • Maak een plattegrond met daarop de locaties van de planten
 • Laat de nieuwe bewoner ( of huiseigenaar ) dit lijstje ondertekenen
 • Spreek een datum ( maximum twee weekends ) af wanneer je de planten komt ophalen.

Ondanks dat bovenstaande werkwijze perfect is voor jou, is deze natuurlijk veel minder voor de nieuwe bewoner. Kijk dan ook of je hem geen cadeau kan doen door een bepaalde heester te laten staan of nieuwe stekjes gratis achter te laten. Heeft de nieuwe bewoner geen groene vingers kan gratis tuinadvies ook interessant zijn.

Grote heesters en bomen
Veel mensen denken dat je grote heesters of oude bomen niet kan verhuizen ( verplanten ) maar dat is dus niet zo. Wel is het zo dat er, hoe ouder de boom of heester, hoe meer zorg, tijd en geld zal gespendeerd worden om de klus tot een goed einde te brengen.

Op de redactie van InfoTalia hebben we de mening dat, als de boom ouder is dan 5 jaar, de kosten vrij hoog oplopen ( hijskraan, hoog snoeien, ... ) en het dus beter is om oudere bomen om die reden te laten staan. Ook kan het zijn dat voor het verplanten ( verwijderen ) van de boom een kapvergunning of vervoersvergunning nodig is.

Wens je hem toch mee te nemen, lees ons artikel over bomen en struiken verplanten

Voorzie sowieso een aparte verhuisdag voor je tuin. Een tuin verhuizen geeft veel zwaar werk zowel in de oude woonst als de nieuwe.

Bloemen en planten
Voor planten en bloemen speelt de timing een kleinere rol al dien je toch enkele regels in acht te houden.

 • Zorg voor genoeg grote potten
 • Extra aarde voor het vullen
 • Plaats alles samen in een schaduwrijke plaats
 • Voorzie voldoende bewatering ( dagelijks bij warm weer )
 • Bescherm planten in de winter tegen vorst ( vliesdoek, jute, ... )
 • Verstevig zwakke planten
 • Bemestig na verplanting

Doe dit klusje een week voor je eigenlijke verhuis. Zorg dat je op de dag zelf iemand hebt die enkel instaat voor het heraanplanten van je planten.

Heb je geluk en kan je verhuizen tussen oktober en maart, kan je misschien van dit moment profiteren om er een kleine snoeibeurt aan te koppelen.

Voorbereiding nieuwe tuin belangrijk
Om te voorkomen dat enkele maanden na het herplanten je reeds weer enkele planten dient te herplanten, maak je op voorhand reeds een schets van je nieuwe tuin zodoende kan je de planten direct op hun eigen stekje plaatsen.

Wet van de sterkste!
De kans dat er één plant de tocht niet overleeft is groot. Hou je planten steeds goed in de gaten en zie je geen toekomst meer voor een bepaalde heester of plant, verwijder deze dan.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur