wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Tips

Ideale timing voor een vlotte verhuizing

Wie al enkele malen van woning veranderd is, weet dat er bij een verhuizing heel wat komt kijken. Je volledige inboedel moet ingepakt worden, maar er komt ook heel wat papierwerk en heen-en-weergeloop bij kijken. Het kan dan ook geen kwaad om al enkele maanden op voorhand de belangrijkste zaken te regelen. InfoTalia schetst hier een overzicht van wat je zeker niet over het hoofd mag zien.

Drie maanden voor de verhuizing

 • Breng je werkgever op de hoogte. Soms krijg je van je werkgever (afhankelijk van het type arbeidsovereenkomst) een dag vrij (klein verlet) die door de werkgever betaald wordt. Informeer ook alvast of het mogelijk is om tijdens de verhuisperiode één of meerdere dagen verlof op te nemen.
 • Contacteer verschillende verhuisfirma’s en informeer naar de beschikbaarheid, tarieven en diensten. Zorg dat je een verhuisverzekering hebt! 
 • Als je voor de verhuis een huis of appartement huurde:
  • Zeg de huur van je huidige woning op. Dat kan door een aangetekende brief te versturen naar de verhuurder van de woning.
  • Lees je oude huurcontract door. Meestal moeten enkele zaken gereinigd worden voor je vertrekt (schoorsteen, boiler…). Contacteer dan ook gespecialiseerde firma’s die deze werken kunnen uitvoeren.
  • Samen met de verhuurder leg je bezoekdata vast zodat potentiële huurders je oude woning kunnen komen bezichtigen. Zorg er ook voor dat er affiches met ‘te huur’ uithangen met de nodige gegevens (prijs, beschrijving, telefoonnummers, uren waarop je thuis bent,…).
  • Stel een lijst op van de zaken die je wil achterlaten voor de volgende huurders (elektrische toestellen, gordijnen, meubelen…). Ga na wat deze zaken nog waard zijn, zodat je een eerlijke prijs kan vragen.
 • Als je voor de verhuis een huis of appartement bezat:
  • Als je je intrek zult nemen in een huurwoning, is het niet zo belangrijk om je huis zo snel mogelijk te verkopen. Als je daarentegen een nieuwe woonst hebt gekocht, doe je er best alles aan om zo snel mogelijk je huis te verkopen. Met het geld kun je dan je nieuwe woonst betalen. Lees alles over hoe je je huis verkoopt. 

Twee maanden voor de verhuizing

 

·          Neem de maten op van de verschillende kamers van je nieuwe woning. Het is handig om een plattegrond te tekenen. Zo heb je een beter zicht op de wijze waarop je de woning kan inrichten.

·          Breng kapotte spullen naar het containerpark.

·          Overbodige spullen kan je verkopen, naar een kringloopwinkel brengen,…

·          Begin goede en stevige kartonnen dozen en krantenpapier te sparen. Je kan gerust al beginnen met (weinig gebruikte) spullen in te pakken. Noteer de inhoud op de verschillende kanten van de dozen, dat spaart later veel tijd uit. Werk met kleuren.

 

Enkele weken voor de verhuizing

 

·          Vraag bij je gemeente een parkeerplaats aan voor de verhuiswagen.

·          Ga na welke abonnementen (telefoon, gsm, distributie, internet,…) je hebt en breng deze maatschappijen op de hoogte van je adreswijziging.

·          Licht je arts en tandarts in.

·          Verwittig belangrijke instanties van je adreswijziging: bank, werk, school, ziekenfonds, vakbond, verzekeringen,…

·          Breng je vrienden en kennissen op de hoogte en vraag hen wie kan helpen bij de verhuizing.

·          Contacteer de gas-, elektriciteits- en watermaatschappij voor de aansluitingen in je nieuwe woning.

 

Week voor de verhuizing

 

·          Bij je postkantoor kan je een speciaal formulier (mutapost) invullen. Zij zorgen ervoor dat de post naar je nieuwe woning verstuurd wordt (3 maand geldig).

·         Maak de koelkast en diepvries leeg.

·         Poets je woning.

·         Als je voor de verhuis een huis of appartement huurde, neem je best samen met de nieuwe huurders de standen van de meters op (gas, water, elektriciteit). Je kan deze gegevens invullen op een overnameformulier of de standen doorbellen.  Laat een uittredende staat van bevinding opstellen voor je waarborg.

 

Na de verhuizing

·          Geef je adreswijziging door aan de burgerlijke stand zodat je identiteitskaart aangepast kan worden.

·          Maak een afspraak met de wijkagent.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur