wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Muurbekleding

Tips voor de aankoop van nieuw behang

De tijd dat de verschillende kamers van het huis er jaren hetzelfde uitzagen, ligt lang achter ons. We veranderen ons interieur vaker en sneller, en daarbij speelt het juiste behangpapier een cruciale rol. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten behang te koop, wat het kiezen niet altijd vergemakkelijkt. We geven hier alvast enkele tips...

Behangpapier kiezen

Het is vandaag niet zo gemakkelijk om zomaar (het juiste) behangpapier te kiezen. Je hebt immers een immense keuze aan kleuren, motieven, structuren en reliëfpatronen.

 

Alhoewel de kleur, motief en structuur van behangpapier hoofdzakelijk een kwestie van persoonlijke smaak is, zijn er toch enkele zaken waar je best op let. De overheersende kleur(en) en/of patronen van het behangpapier zorgen er namelijk vaak voor dat een kamer er volledig anders uitziet.

 

Het gekozen behangpapier moet dan ook in zekere zin in harmonie zijn met de volledige kamerstructuur. Bij de aankoop moet je dus zeker rekening houden met volgende aspecten:

 

·          Grootte van de kamer (geen te donkere kleuren voor kleine kamers)

·          Soort kamer (badkamer, slaapkamer, kinderkamer…)

·          Functie en uitstraling van de kamer (zen, speels, karaktervol, trendy…)

·          De lichtinval en het aantal ramen

·          Materiaal en kleur van de vloer

·          De stijl en kleur van de elementen die in de kamer staan

 

Soorten behang

Niet ieder behangpapier is hetzelfde. Er zijn grote verschillen in kleur, structuur en patronen, maar ook qua prijs en kwaliteit. Je kan op de verpakking meestal een kwaliteitslabel en gebruiksaanwijzing terugvinden.

 

Bij de keuze (van de kwaliteit) van behangpapier moet je dan ook altijd rekening houden met de functie van de kamer. Het behang van de kinderspeelkamer of badkamer mag bijvoorbeeld niet te kwetsbaar zijn.

 

Tegenwoordig zijn volgende soorten behang te koop:

 

·          Vliesbehang (snelbehang): de lijm moet je niet op het behang aanbrengen, maar rechtstreeks op de muur. Vliesbehang is gebruiksvriendelijk, snel aan te brengen en nadien weer af te halen.

·          Onderbehang: onderlaag op de muur. Nadien breng je het eigenlijke en decoratieve behangpapier aan. Het is een ideaal middel om kleine oneffenheden te verdoezelen.

·          Rauhfaser: bestaat uit twee laagjes behangpapier met geperste houtvezels ertussen. Dit soort behangpapier is geschikt om oneffenheden van de muur weg te werken. Nadien moet je dit behangpapier nog schilderen.

·          Vinyl: bestaat in verschillende diktes en met verschillende soort patronen, reliëfstructuren en dessins. Dik vinyl is duurzaam, vochtbestendig en eenvoudig schoon te maken. Dit type is dan ook uiterst geschikt voor badkamer, keuken en speelkamers.

·          Eénlaags-behangpapier: standaardbehang met een gedrukt dessin. De prijs verschilt nogal sterk volgens de kwaliteit (dikte en sterkte) van het papier.

·          Textielbehang: kan bestaan uit zijde, suède, katoen, linnen, jute, wol… Textielbehang is redelijk duur, maar creëert wel een speciale sfeer.

·          Geprägt behangpapier: op dit behang is een duidelijk reliëf in het papier te herkennen. Je kan dit behangpapier nadien schilderen.

·          Glasvezelpapier: uitstekend om scheuren te bedekken en nieuwe scheurvorming te voorkomen.  

·          Behangpapier voor randen: kleine strookjes behang die je boven, onder en midden de muur kan aanbrengen.

 

Zelf behangen of laten behangen?

Tegenwoordig kan je de muren redelijk snel en eenvoudig (laten) behangen. Er zijn verschillende soorten behang op de markt die, in tegenstelling tot vroeger, een snel én mooi resultaat opleveren.

 

De keuze tussen zelf behangen of het door een gespecialiseerde firma laten doen, hangt van enkele (persoonlijke) factoren af:

 

·          Ben je een handig type en heb je voldoende geduld en kalmte?

·          Heb(ben) je/jullie voldoende tijd?

·          Aantal muren (grootte van de muren)

·          Budget

·          Beschik je over alle materialen (voorbereiding & afwerking!) of moet je nog alles kopen?

 

Nog enkele tips

De keuze van de kleur, structuur en patroon van het behangpapier is in eerste instantie een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Ga dus nooit enkel op het advies van de verkoper af, maar kies voor behang dat bij je stijl, de stijl van het interieur en de stijl van het huis past.

 

Als je na een tijd het behang beu bent, kan je altijd weer iets nieuws proberen. Het is anderzijds ook niet de bedoeling om om de haverklap de muren van nieuw behang te voorzien.

 

Met sobere en neutrale tinten zoals wit en beige speel je misschien wel zeker, maar deze neutrale tinten missen soms karakter. Wie een beetje creatief is, kan met behangpapier (net zoals met verf) ook een gedurfd én geslaagd resultaat bekomen.

 

Je hoeft niet bij één kleur of patroon te blijven in een kamer. Twee of drie muren behangen met een bepaalde kleur en/of patroon kan prachtig contrasteren met muren die een andere tint of patroon hebben. Let er wel op dat het resultaat niet te fel is, want dit gaat snel vervelen na verloop van tijd!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur