wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Muurbekleding

Binnenmuren verven: voorbereiding en het schilderen zelf

Niets dat met zo'n kleine kost je woning een volledig nieuwe sfeer geeft dan een laagje verf. Doch om het professioneel te doen heb je een klein beetje techniek nodig en ook geduld. Gelukkig helpt een goede voorbereiding je al aardig op weg

Voorbereiding: een mooie open ruimte
Om zo vlot mogelijk te kunnen werken ruim je best zo veel mogelijk de ruimte op die je wenst te verven. Kleine kastjes, gordijnen, ... Kan je de spullen niet naar een andere ruimte verplaatsen zoals de garage, plaats ze dan in het midden als het kan. Lukt je dat niet omdat de ruimte te klein is, plaats ze dan voor de muur die je als laatste wenst te doen. Eens klaar met de andere muren verplaats je de kast. Haal de kast sowieso leeg om ongelukjes te voorkomen.

Alles die in de ruimte zelf blijft bedek je best met lakens of met een dunne plastiek ( kan je eventueel ook kopen in je verfwinkel of doe-het-zelf zaak )

Vergeet ook niet de stopcontacten en lichtschakelaars te verwijderen. Het is niet voldoende om deze met schildertape af te dekken want het is aartsmoeilijk om mooi rond de schakelaar te tapen.

Nu dien je nu de ruimte vlug even te reinigen met een dweil of stofzuiger. Dit zorgt er voor dat er geen stof opwaait en op de pas geverfde muur terecht komt. Eens gereinigd kan je ook de vloer afdekken met een plastiek. Heb je deze niet, gebruik dan lakens of kartonnen dozen. Let wel dat ontplooide, kartonnen dozen vlug kunnen verschuiven en zo een gevaarlijke werkplek creëren zeker als je een ladder zal gebruiken. Gebruik dus enkel kartonnen dozen als deze voldoende groot zijn. Reken hier een minimum van één op één meter.

Als laatste ga je met een vochtige doek over de muren om ook deze te reinigen. Een stoffige muur bemoeilijkt enorm het verven. Bij een vettige muur zoals in een keuken gebruik je white spirit in plaats van water. Bijkomend voordeel is dat je op dit moment goed kan inschatten hoe de muur er bij staat. In goede staat kan je hem direct overschilderen en anderzijds die je hem eerst verfklaar te maken.

Alles nog kort even op een rij:

  • Verwijder alle obstakels ( kasten, zetels, gordijnen,... )
  • Dek alle resterende spullen af met lakens of plastiek
  • Verwijder stopcontacten en lichtschakelaars
  • Stofzuig de ruimte
  • Bedek de vloer met plastiek ( bij gebrek hieraan lakens of kartonnen dozen )

Eerste stap: muur verfklaar maken
Als je geluk hebt en de oude verflaag is in goede staat en heeft ongeveer de zelfde kleur als je nieuw gekozen verf, kan je direct starten met de bovenlaag verven. Anders overloop je best onderstaande:

Oude verf die los zit of afbladert, krap je af met een krabber en daarna met fijn schuurpapier.
Kleine barstjes of oneffenheden plamuur je dicht. Hou rekening met droogtijd alvorens je start met schilderen. Enkele dagen op voorhand eens rondkijken bij daglicht en de oneffenheden aanduiden met potlood zijn geen overbodige luxe. Het vermijdt problemen tijdens het schilderen of in het beste geval: vertraging

Plak alle aanwezige items af met schildertape. We denken hier onder meer aan: omlijstingen, elektriciteitsaansluitingen, bevestigde tv-kastjes of modems, alarmsystemen, ... Ook dit kan je enkele dagen op voorhand doen of door iemand laten doen die het niet zo op heeft met verven maar toch graag helpt.

Hoeveel verf heb je nodig?
Bij het schilderen is het héél belangrijk de juiste hoeveelheid verf te kopen. Verf is vrij duur in aankoop dus je wenst niet 5 liter over te hebben. Wat je zeker ook niet wilt, is met nog enkele vierkante meters te verven in je auto moeten springen om een nieuwe pot verf.
Gebruik onze verfcalculator

Welke kleur verf kies je?
Ben je er nog niet uit welke kleur of combinaties je wenst te gebruiken?
Kies dan hier je kleur >

Welk materiaal gebruik je best?
Eerst en vooral: je dient niet te kiezen tussen een borstel of een roller. Je hebt ze beiden nodig. Gebruik de borstel om de randen te schilderen ( hoeken, plafondrand, ... ) en dan neem je de roller om de grote vlakken te schilderen.

Ook de kwaliteit van je materiaal is belangrijk. Goedkope borstels zullen bijvoorbeeld vlug haren verliezen en het is een kwade klus om deze uit je schilderwerk te verwijderen. Wij geven de voorkeur aan degelijk materiaal die je goed onderhoudt. Ben je het niet eens met ons, geen probleem: maar gooi de borstels dan gewoon weg eens de klus gedaan is.

Bevochtig je materiaal ook net voor het gebruik. Dit zal er voor zorgen dat de verf goed opgenomen wordt van in het begin. Dep het materiaal wel even af zodat het niet meer nat staat.

Muur verven op een nieuwe pleisterlaag ( nieuwbouw ) of gipsplaten
Deze nieuwe ondergronden slorpen héél veel verf op en is het dus best een onderlaag aan te brengen. Gebruik als onderlaag een speciale verf ( primer ) voor pleisterwerk en gipsplaten.

Grote kleurverschillen of nuances in vorig schilderwerk/behangpapier
Net zoals bij gipsplaten of pleisterwerk dien je hier een onderlaag te gebruiken. Een goede basisverf in een neutrale kleur is hier best op zijn plaats. Doe je dit niet kan het zijn dat je na twee lagen schilderwerk nog steeds nuances ziet of je een andere kleur ziet dan je verwachte.

Opletten met vinylbehang, bakstenen ( poreuze ) en cellenbeton
Elk van deze ondergronden heeft een eigen oplossing nodig:

  • Vinylbehang: bevat weekmiddelen die kunnen doordringen in je verf. Gebruik eerst een twee-component
  • watergedragen muurverf als onderlaag
  • Bakstenen of betonstenen ( betonnen muur ): gebruik hier eerst een fixeerlaag
  • Cellenbeton: gebruik eerst een structuurverf 

Schilderen van vochtige muren
Hier is het aan te raden eerst de oorzaak te zoeken van de vochtige muur alvorens te starten met schilderen. Heb je de oorzaak onder controle dan kan je een vochtwerend scherm aanbrengen op de muur. Er zijn hier voor verschillende producten op de markt en de meeste onder vorm van een voorstrijkmiddel. Let wel dat deze producten meestal niet zo goedkoop zijn en er ook uithardingstijd nodig is ( +48 uur ).

Het schilderen zelf
Als je alles goed voorbereidt hebt, zal het schilderen zelf vlot gaan:

Geef alle randen een eerste laag met een borstel ( minimum 5 cm – 10 cm is perfect )
Draai met je roller in de verf totdat de rol goed onder de verf zit. Let er wel op dat de rolhouder zelf niet onder de verf komt en dat er geen verf drupt van de rol. JE hebt echt niet veel verf op je rol nodig om vlot één vierkante meter te verven. Probeer niet steeds een groter oppervlakte te verven want dan loopt het mis ( dikke lagen, strepen, druppels, ... )
Verf telkens een vierkante meter met de rol en dit door zowel verticaal als horizontaal te rollen

Voorkom donkere en lichte plekken in je schilderwerk.
Verschillende tinten in je schilderwerk kunnen steeds voorkomen. Je kan deze wel perfect wegwerken door een tweede laag aan te brengen. Probeer deze dubbele klus niet te vermijden door bij de eerste laag extra veel verf te gebruiken want deze oneffenheden in verfstructuur zijn moeilijk weg te werken.

Het zal slechts maar in enkele gevallen voorvallen dat je muur geen tweede laag nodig heeft. Hou hier rekening mee tijden de aankoop van je verfhoeveelheid.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur