wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Muurbekleding

Hoe behangpapier verwijderen

Als je een muur opnieuw wenst te behangen, verven of bepleisteren, dien je het oude behangpapier eerst te verwijderen. In dit artikel lees je welke methode je gebruikt voor welke behangsoort.

Behang zelf verwijderen of laten doen door een vakman?
Op zich is behang verwijderen een eenvoudige klus. Zelf verwijderen is dus zeker mogelijk al dien je er rekening met te houden dat het een klus is die niet steeds van een leien dakje loopt. Reken vlug een dag voor één kamer te ontdoen van behang. Een vakman met een professionele behangperforator en behangstomer zal de klus vlugger klaren maar zal ondanks alles nog 4 uur zoet zijn. Ook dient de muur voor het behangen goed droog te zijn dus kan je vakman niet in één dag een kamer van behangpapier ontdoen en deze opnieuw behangen.

Ons advies: doe het zelf en neem één dag per kamer. Perfect zou zijn als je met verschillende vrienden of familie samen kan werken. Zo is de klus vlugger geklaard.

Voorbereiding
Bij het verwijderen van behangpapier wordt er al vlug een rommeltje gemaakt en ook vrij veel water gebruikt. Alles goed afschermen is dus geen overbodige luxe. Koop in de doe-het-zelf-zaak een afdekfolie om de vloer te beschermen. Zorg ook dat de kamer niet te kil is en er een goede ventilatie is. De muren mogen niet nat blijven staan. Is het buiten niet warm genoeg, verwarm de kamer dan vlug even op zodat de kamertemperatuur rond de 15°C komt. De elektriciteit afleggen voor je begint lijkt logisch als je met water op je muren werkt maar wordt veel vergeten met een kortsluiting als gevolg.

Wat heb je nodig?
Voor het verwijderen van behangpapier zijn er in de speciaalzaak aardige hulpstukken te vinden:

Behangstomer of stoomapparaat: dit apparaat dien je te vullen met water. Dit wordt opgewarmd in de stomer en zal via een vlak oppervlak stoom afblazen. Reken op 50€ en mist goed onderhoud een levensduur van 10 jaar.

Behangperforator: maakt duizenden kleine gaatjes in het behang. Zo kan het afweekmiddel of de behangstomer dieper inwerken.Reken op 15€ en een levenslange werkzaamheid.

Behangafsteker: is vergelijkbaar met een plamuurmes maar speciaal ontworpen om vlot  behangpapier te strippen zonder de muur te beschadigen.

Afweekmiddel: dit product zorgt voor een vlugge ontbinding van behanglijm. Meestal dient deze vermengt te worden met water en wordt aangebracht met een dikke verfborstel.

Muurvuller: Is een vlugdrogende pasta die kleine oneffenheden vlug wegwerkt.

Is elk behangpapier op de zelfde manier verwijderbaar?
Spijtig genoeg is het antwoord hier 'neen'. Heb je te maken met vinylbehang of glasvezelbehang reken dan op extra tijd en middelen die dienen ingezet te worden. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de techniek opgesplitst aan de hand van het soort behang.

Verwijderen van standaard behangpapier
Bij gewoon behangpapier volstaat een plamuurmes of krabber en een emmer met lauw water en een spons als minimum. Heb je meerdere kamers te doen of werk je gewoon graag netjes en vlot? Kijk dan zeker even in de doe-het-zelf-zaak voor een behangstomer of afweekmiddel want het kan de klus aardig inkorten.

Hoe ga je te werk:

 1. Maak het behangpapier per band nat met lauw water en spons of gebruik een behangstomer of afweekmiddel.
 2. Laat het water of afweekmiddel goed intrekken
 3. Steek het papier los van boven naar onder en start in een hoek.
 4. Ga met een droge doek over de muur. Zo voel je eventuele resten behangpapier, lijm of beschadigingen.

TIP: wens je behangpapier te verwijderen van een gipsplaat? Gebruik dan een washandje of plantenspuit met lauw water of afweekmiddel. Zorg er sowieso voor dat de gipsplaat niet doornat wordt.

Geschilderd behang verwijderen
Is het behangpapier geverfd dan dien je op voorhand het behang te perforeren zodat het water of afweekmiddel vlotter zijn werk kan doen. Gebruik hier voor een behangperforator. De zijkant van een plamuurmes of steekmes gebruiken, raden we sterk af. Deze krassen zullen te diep in de muur komen en voor oneffenheden zorgen.

Vinylbehang verwijderen
Dit soort behangpapier is zo goed als waterdicht. Om deze te verwijderen heb je sowieso de behangperforator nodig. Na het perforeren van het behang ga je te werk net zoals het verwijderen van standaard behang. Hou rekening met een langere werktijd.

TIP: gebruik de behangstomer en vul deze met verdunt afweekmiddel. Na gebruik je stoomautomaat grondig reinigen.

Glasvezelbehang verwijderen
Hier moeten we je teleurstellen. Glasvezelbehang is zo goed als niet te verwijderen zonder ernstige schade aan de onderliggende laag. Veelal wordt er  latexverf gebruikt welke ook waterafstotend is.

Het beste dat je kan doen is de muur uitvlakken en overschilderen of herbehangen. Is het behang of de bovenliggende verflaag erg verschillend van wat je wenst in de toekomst? Breng dan eerst een witte verflaag aan.

Tips bij het verwijderen van behangpapier

 • leg de elektriciteit af voor je de klus start
 • zorg voor een temperatuur tussen 15 en 20°C
 • let goed op de kleine restjes. Deze mogen niet blijven hangen
 • hoe het behang in een hoek van 90° terwijl je met de andere hand het behang loststekt van de muur.
 • Gebruik stevige afdekfolie. Iets duurder in aankoop maar bruikbaar voor meerdere klussen.
 • maak de ruimte zo leeg mogelijk en dek avergebleven meubelstukken extra af.
 • Ruim behangresten tussen door ook eens op om ongelukken te voorkomen
 • Werk bij voorkeur per behangband.
 • Mensen die gevoelig zijn voor stof, gebruiken best een stofmasker.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur