wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Immo - Financieel

Variabele of vaste maandelijkse aflossingen?

Bij een hypotheek of woonkrediet kan je, ongeacht of je rente vast of variabel is, kiezen tussen vaste, stijgende of dalende maandelijkse aflossingen. Waar ligt het verschil en wat is het voordeligst?

Vaste maandelijkse afbetalingen

Bij een formule met vaste mensualiteiten betaal je elke maand hetzelfde bedrag af. Dat bedrag bestaat uit een combinatie van kapitaal en intresten. In het begin betaal je veel intresten terug en weinig kapitaal. Naarmate het woonkrediet vordert, wordt er meer en meer kapitaal terugbetaald.

Dalende of degressieve maandelijkse afbetalingen

Met deze formule betaal je in de beginmaanden van je lening een pak meer af dan in de eindmaanden. Het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen, wordt dus geleidelijk aan kleiner. Deze formule is heel handig als je denkt dat je in de toekomst hogere kosten of minder inkomsten zult hebben omdat je bijvoorbeeld aan kinderen denkt of minder gaat werken. Bij dat soort aflossing zal je telkens evenveel kapitaal afbetalen, men spreekt dus van een vaste kapitaalsaflossing. De rente die je erop betaalt, zal jaar na jaar dalen waardoor je totaalbedrag ook daalt.

Stijgende of progressieve maandelijkse afbetalingen

Bij dit soort afbetaling ga je ervan uit dat je in de toekomst meer zult verdienen en minder zult uitgeven dan dat je nu doet. Daarom kies je ervoor in het begin maandelijks lagere bedragen af te lossen dan op het einde van je lening. Hoewel dit soort lening vaak meegaat met hetgeen je verdient, wordt niet vaak voor deze optie gekozen. Veel banken bieden dit soort aflossing zelfs niet eens aan. Het risico van een onverwachte, kostelijke gebeurtenis wordt met deze formule immers niet in rekening gebracht.

De vaste en de dalende maandelijkse aflossing grafisch voorgesteld:

 

Onthoud:

Financieel gezien is een dalende maandelijkse afbetaling de goedkoopste, omdat je aan het einde van de rit minder rente zult hebben betaald. Ook krijg je sneller fiscale voordelen omdat je al meteen zoveel kapitaal aflost. Toch, gezien de hoge maandelijkse kost in het begin van het woonkrediet, is dit niet voor iedereen de makkelijkste oplossing.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur