wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Groene energie in je woning

Wat is nu eigenlijk grijze energie ?

Wat is grijze energie? Is deze energie hernieuwbaar, milieuvriendelijk,...? Wij geven alsvast een woordje uitleg.

Wat is grijze energie?
Alternatieve en groene energie is de laatste jaren aan een opmars bezig. Deze milieuvriendelijkere energievariant plaatst men tegenover de klassieke energiebronnen, grijze energie genaamd.

Grijze energie is fossiele energie
Tegenover groene energie plaatst men grijze energie. Dat is energie die men opwekt uit fossiele bronnen, meer bepaald gefossiliseerde of versteende organismen. Denk daarbij aan aardolie, gas, steenkool...

Grijze energie is kernenergie
Onder de noemer grijze energie plaatst men eveneens kernenergie die in kerncentrales geproduceerd wordt. Daar gebruikt men het radioactief chemisch element uranium als splijtmateriaal.

Grijze energie is niet hernieuwbaar
Fossiele brandstoffen vormden zich miljoenen jaren geleden op een natuurlijke wijze. Ze zijn niet-hernieuwbaar. Met andere woorden: als je fossiele brandstoffen gebruikt, verklein je de voorraad. Op een bepaald ogenblik in de toekomst zal de aarde geen fossiele brandstoffen meer bevatten, noch zal ze deze brandstoffen opnieuw kunnen creëren.  

Grijze energie is niet milieuvriendelijk
Dat de natuurlijke rijkdommen van de aarde slinken is één ding. Daar komt nog bij dat fossiele brandstoffen het broeikaseffect versterken en zo de klimaatsverandering beïnvloeden. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komen er immers tal van schadelijke stoffen vrij: kooldioxide, zwaveloxide, stikstofoxide... Milieuvriendelijk kunnen we deze grijze energie dan ook niet noemen.

Grijs, grijzer, grijst?
Niet alle grijze energie kan je over één kam scheren; er zijn verschillende gradaties wat de negatieve impact op het leefmilieu betreft. Om te bepalen hoe schadelijk een bepaalde energiebron is, berekent men de hoeveelheid schadelijke stoffen die uitgestoten worden, in het bijzonder de hoeveelheid koolstofdioxide. Koolstofdioxide of CO2 is immers het gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Ook met de hoeveelheid radioactief afval die vrijkomt bij de productie van elektriciteit houdt men rekening. Opgeslagen radioactief materiaal houdt eveneens risico’s in voor de volksgezondheid en het leefmilieu.

Een voorbeeld van grijze en grijzere energie? Elektriciteit die men genereert uit gas is minder nefast voor het milieu dan elektriciteit die men opwekt uit bruin- of steenkool.

Wil je weten hoe grijs jouw elektriciteit is? Neem dan je energiefactuur ter hand. Daarop vind je terug hoeveel gram koolstofdioxide en/of hoeveel gram radioactief afval vrijkomt per kilowattuur geproduceerde energie.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur