wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Verlichting - Soorten lampen

Energielabels

Naast elektrische toestellen krijgen ook lampen een energielabel dat aangeeft hoe zuinig ze zijn. Lampen met label A verbruiken het minste energie, lampen met label G het meeste

Het Europeese energielabel voor lampen is al geruime tijd een verplichte indicatie op de doosjes. Het label geeft aan hoe zuinig de lamp is vergeleken met andere soorten (vb. spaarlamp versus gloeilamp). Het is dé ideale manier om de consument in één oogopslag in te lichten over het verbruik van de lamp. Op die manier kunnen de kopers de zuinige aankopen scheiden van de iets minder voordelige.

Zuinigheidsfactor
De lamp met het A -label is het zuinigst. Opteer je voor een lamp met het G-label, dan is dat de meest onzuinige keuze die je kan maken.

Van A tot G
TL-buizen en spaarlampen krijgen over het algemeen het label A of B. Halogeenverlichting krijgt meestal het D-label (gemiddeld verbruik). Gloeilampen zijn de grote verliezers in de zuinigheidsstrijd en krijgen het label E, F of G opgeplakt.

Verplichte indicaties
Naast de energieklasse waartoe de lamp behoort, moet de fabrikant apart het opgenomen vermogen (watt) en de lichtopbrengst (Lumen) vermelden. Daarnaast kan je op sommige doosjes zien hoeveel uren je lamp kan branden. Dit is echter geen verplichte informatie.

Energielabel Soort lamp
A TL buizen
  Spaarlampen
B Spaarlampen
C - D Halogeenlampen
E - F - G Gloeilampen


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur