wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Verlichting - Soorten lampen

TL-lampen

Tl-lampen of fluorescentielampen verbruiken heel wat minder energie dan andere verlichting. Wij kennen ze vooral in de staafvorm, maar ze bestaan ook in cirkel -en u-vorm. TL-lampen staan bekend om hun ongezellige licht, maar dit type lamp is door de jaren heen geëvolueerd. En hoe!...

De TL- of fluorescentielamp, ook wel buislamp genoemd, geeft licht door elektrische ontlading. Binnen een glazen buis wordt een onzichtbaar uv-licht gemaakt. De rand van de buis is bedekt met fluorescerend poeder. Deze laag neemt de straal op en zet ze uiteindelijk om in zichtbaar licht. 

Zuiniger dan gloeilamp?
TL-lampen zijn ook heel wat zuiniger dan gloeilampen. Bij hetzelfde vermogen geeft het licht van de buislamp gemakkelijk vier of vijfmaal meer licht dan de klassieke gloeilamp. Bovendien gaan de TL-lampen ontzettend lang mee.

Generatie na generatie
De eerste generaties fluorescentielampen knipperden in het begin en produceerden een koel, onaangenaam licht. Op slag zag iedereen er ook nogal bleekjes uit. Dit behoort gelukkig tot het verleden. Heb je toch nog ergens zo'n oude knipper TL-lamp, liggen? Voorkom dan het vervelende knipperen dan met voorschakelapparatuur.

De nieuwste soorten TL-buizen flikkeren niet meer en geven een trouwe kleurweergave. Bovendien hebben de laatste modellen (T5) een buisdiameter van slechts 16mm. Bij oudere types (T8) was dat 26 mm.  De T5 versies besparen een pak energie en maken door hun afmetingen compacte armaturen mogelijk?

Gebruik TL-lampen
Daar TL-lampen vroeger een koel, industrieel licht gaven, worden ze nog steeds gebruikt in kelders, garages, werkruimten... De uitvoeringen met een aangename lichtkleur, bepaald door de samenstelling van het fluorescerend poeder, vind je echter steeds meer terug en zijn vergelijkbaar met die van een gewone gloeilamp. Tegenwoordig vind je zelfs TL-lampen die je kan dimmen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur