wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Verlichting - Soorten lampen

LED lampen

Led’s of led-lampjes zijn heel kleine lampjes (denk aan de kerstboomverlichting) die bovendien erg zuinig zijn! Naast de controlelampjes van de computer en de stereo of tv worden ze sinds kort gebruikt als tuin –en/of designverlichting.

LED's of lichtgevende dioden zijn relatief nieuw qua binnenhuisverlichting. De diodes of elektrische componenten zenden licht uit als er stroom doorheen gestuurd wordt. LED's kennen we eigenlijk voornamelijk van verkeers -en stoplichten, afstandsbedieningen, lichtkranten... Naast rode, groene en gele zijn er sinds kort ook blauwe en witte LED's beschikbaar. Het verbruik van LED's ligt heel laag en ze geven 100 000 uren licht.

Geen klassieke lamp
De algemene definitie van het woord ‘lamp’ is niet volledig toepasbaar op de LED-lampjes. Dit type bevat immers geen gloeidraad en werkt ook niet zoals bijvoorbeeld fluorescentielampen of TL-lampen. LED’s zenden rechtstreeks licht uit. De lampstructuur bestaat uit een chip, uit lichtgevend materiaal, een behuizing die de chip beschermt en een bedradingframe.

Gebruik consument
Door de evolutie naar powerleds en hoogvermogenleds begint dit verlichtingsgenre zich nu ook langzaam maar zeker op de consument te richten. Je kan bijvoorbeeld je living of keuken omdopen in een groene of felblauwe ruimte. Door het grote kleuraanbod en de mogelijkheid om de LED’s elektronisch te besturen, zijn de lampen enorm geschikt om bijzondere effecten te creëren. In het straatbeeld zie je dat steeds meer winkels (etalages) en bars opteren voor een trendy LED-verlichting.

Hip, maar prijzig
LED’s zijn ook uiterst geschikt voor buitenverlichting. Wil je eenvoudige inbouwspots rond je terras of wil je het hele huis in de kijker zetten? Het kan! Zelfs hele bedrijfsgebouwen worden ermee verlicht. Met LED verlichting ben je dus helemaal in, maar … je moet het wel kunnen betalen. Deze verlichtingskeuze is namelijk nogal prijzig. Aan de andere kant wordt de hoge kostprijs dan weer gecompenseerd door de lange levensduur van de lampen en de lagere onderhoudskosten.

Voordelen LED’s:

  • kleine afmetingen;
  • korte aankniptijd;
  • lange levensduur;
  • schokbestendig;
  • zuinig;
  • trendy.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur