wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Muurisolatie

Buitenmuren isoleren aan de binnenkant

Waar isolatie langs de buitenzijde of in de spouw niet tot de mogelijkheden hoort, bijvoorbeeld bij een rijwoning, kan je ervoor kiezen om isolatie aan te brengen langs de binnenkant van de buitenmuur. Een muur isoleren langs de binnenkant van de woning betekent dat er isolatiemateriaal met één of andere vorm van afwerking moet komen.

De makkelijkste manier van werken, is gebruikmaken van voorgeïsoleerde gipsplaten (zie soorten isolatiemateriaal). Die kant-en-klare platen kan je met daarvoor geschikt pleister tegen de bestaande muur lijmen. Deze manier van werken mag je enkel toepassen wanneer de betreffende muur volledig droog staat en over het algemeen vlak is. Kleine oneffenheden kunnen met de lijm vereffend worden.

Is de muur die je wilt isoleren te oneffen, vertoont hij vochtige plekken, of wil je liever geen afwerking met gipsplaten? Dan kan je een echte voorzetwand optrekken. Zo een voorzetwand bestaat uit een houten of metalen regelwerk. De houten latten of metalen staanders kan je op de muur bevestigen of op enige afstand van de muur. Die laatste werkwijze wordt vooral toegepast wanneer de isolatie ook een akoestische functie heeft (zie akoestische isolatie).
Je brengt de isolatie aan tussen de latten of de staanders. Gebruik je isolatie die niet voorzien is van een dampscherm, dan moet boven de isolatie ook nog een dampscherm komen. De overlappende naden (minstens 10 cm) plak je af met tape. Dat doe je ook met kleine scheurtjes of gaatjes in het dampscherm. De afwerking van de voorzetwand bevestig je op het houten of metalen regelwerk.

Let op, een buitenmuur die aan de buitenkant afgewerkt is met tegels of geglazuurde stenen, mag je aan de binnenkant niet meer isoleren. Dat omdat een muur moet kunnen ademen. Dergelijke muren mogen trouwens om dezelfde reden aan de binnenkant niet met vinylbehang of olieverf worden bekleed.

Voor- en nadelen van isolatie langs binnen
Het grote voordeel van isolatie langs binnen, is dat de buitengevel geen enkele wijziging ondergaat. Er zijn echter ook nadelen:

  • Je verliest binnenruimte.
  • Je muur moet helemaal waterdicht en droog zijn.
  • Je dient toch wat voorbereidingswerken te doen en bent je binnenruimte voor een tijdje kwijt tot de werken gedaan zijn.
  • Na de werken moet je je kamers opnieuw behangen of schilderen.
  • Bij oudere woningen, waar de muren bestaan uit heel dik, massief en stevig materiaal en die nog de deugd hebben om ’s zomers erg koel te zijn binnenskamers, kan het zijn dat je door de isolatie die koelte verliest omdat de warmte niet wegkan of niet in de wanden kan worden opgeslagen.

En de prijs?
Natuurlijk zal je heel wat geld terugverdienen doordat je veel energie bespaart met de extra isolatie die je hebt aangebracht. Toch is de investering ook groot. Bovendien betaalt in België de elektriciteitsnetbeheerder je geen subsidies uit voor je werken. Bij de Vlaamse overheid kan je wel een verbeterings- en aanpassingspremie trachten aan te vragen. De isolatie moet dan wel een warmteweerstand (Rd-waarde) van minstens 1,5 m2K/W hebben.
Die bereken je door de dikte van het materiaal, uitgedrukt in meter, te delen door de lambdawaarde van het materiaal. Deze laatste waarde is een graadmeter voor de mate waarin het materiaal de warmte geleidt. Hoe lager de waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur