wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Muurisolatie

Buitenmuren isoleren via de spouw

Een spouw is de ruimte tussen de stenen waaruit de ruwbouw is opgetrokken (de binnenmuur) en de paramentsteen of gevelsteen (de buitenmuur) die voor de afwerking van de woning zorgt. Je kunt de spouw bij een nieuwbouw al isoleren, maar ook na-isolatie bij renovatie van je woning is mogelijk. We leggen het je uit.

Bij een nieuwbouw
Als je een nieuwe woning laat bouwen, ligt het gebruik van spouwisolatie voor de hand. Eenmaal de ruwbouw er staat, plaatst de aannemer isolatieplaten tegen deze muren. Die zet hij vast met spouwankers. Nadien metselt hij de gevelsteen. Die staat op enkele centimeters van de isolatie (de luchtspouw) zodat vocht dat door de gevelsteen dringt, niet in contact komt met de isolatie, maar afgevoerd wordt. De afvoer van het verzamelde vocht gebeurt via stootvoegen onderaan in de muur.

De aannemer kan de spouwisolatie kan ook gelijk opgaand met het metselwerk aanbrengen. Dit houdt meer risico in. Mortel die in de spouw en op de isolatieplaten belandt, kan de goede werking van de spouw belemmeren.

Bij renovatie
Ook bij renovatie kan je voor spouwisolatie kiezen. Je moet daarvoor wel een gespecialiseerde firma onder de arm nemen om deze techniek uit te voeren. Een aannemer kan dit immers niet. Niet alle spouwmuren zijn echter geschikt. De spouw moet immers minimaal vijf centimeter breed zijn en vochtproblemen moeten eerst worden opgelost. Als aan de voorwaarden is voldaan, worden kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord en wordt dan met een slang speciale isolatie, schuim of korrels, in de spouw geblazen.

Voor- en nadelen van spouwisolatie
Het isoleren van je muren via de spouw, zeker bij na-isolatie, heeft verschillende voordelen.

  • De werken duren niet lang. Slechts één of twee dagen.
  • Je hebt er heel weinig hinder van. Het vereist geen voorbereiding en ook geen afwerking.
  • Het uitzicht van de woning verandert niet.
  • Je hebt geen vergunning nodig om deze werken te laten uitvoeren.
  • Deze manier van isoleren is erg doeltreffend.
Nadelen aan deze manier van werken, is dat het risico op waterinfiltratie toch kan verhogen. Bovendien kunnen mortelresten kleine koudebruggen veroorzaken.

En de prijs?
De spouw isoleren bij een nieuwbouw is veruit de goedkoopste oplossing, maar het kostenplaatje valt ook mee bij na-isolatie. Reken ongeveer 25 euro per vierkante meter. Volgens berekeningen heb je deze som geld na vijf of zelfs drie jaar al terugverdiend. Daarenboven kan je in België voor na-isolatie via de spouw ook een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Van je netbeheerder krijg je 6 euro per vierkante meter terugbetaald met een maximale tegemoetkoming van 800 euro.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur