wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Muurisolatie

Buitenmuren isoleren aan de buitenkant

Als isolatie via de spouw of langs de binnenkant om de één of andere reden niet mogelijk is, kan je de buitenmuren ook isoleren of laten isoleren langs de buitenkant. Deze werkwijze is duur, maar wel erg efficiënt. Het resultaat kan je hele woning ook een nieuwe look geven en zo de woonst opwaarderen. Er bestaan verschillende technieken:
Afwerking met bepleistering
Bij deze manier van isoleren worden isolatieplaten tegen de gevel bevestigd met mortel of met haken. Daarna wordt de isolatie afgewerkt met een pleisterlaag die eventueel nadien nog geschilderd kan worden. Het is een manier die heel frequent voorkomt. Voordelen van deze methode is dat je geen werken binnenshuis hebt, dat je gemakkelijk oneffenheden in je bestaande muur kunt camoufleren en dat je er je huis een volledig nieuwe look mee kunt geven.
Nadelen zijn dan weer dat je voor deze ingreep een vergunning nodig hebt. Je zorgt immers voor een totaal ander uitzicht van je woning in je buurt en bovendien wijzigt de oppervlakte van je huis. Je moet er ook mee rekening houden dat je je vensterbanken en dakoversteken eveneens moet aanpassen.

Afwerking met beplating
Hier krijgt de isolatielaag die tegen de oorspronkelijke muur werd bevestigd een houten latwerk erbovenop. Daardoor wordt de verluchting een stuk beter. Wel moet dit latwerk uiterst precies worden geplaatst om koudebruggen te voorkomen. Op dat latwerk komt dan de bekleding die ook uit hout maar evenzeer uit leien platen of dakpannen kan bestaan.
De voor- en nadelen van deze manier van werken zijn gelijk aan die van de afwerking met bepleistering, maar je hebt natuurlijk wel meer afwerkmogelijkheden.

Afwerking met steenstrips
De snelste en eenvoudigste manier om je woning langs buiten te isoleren is wellicht die door kant-en-klare steenstrips te gebruiken. Dat zijn isolatiepanelen gemaakt uit polystyreen die eruitzien alsof het echte stenen zijn. Het enige wat je nog moet doen, eenmaal de strips tegen de muur staan, is je nieuwe stenen muur opvoegen.
In principe kan je dergelijke gevelsteenstrips tegen elke wand plaatsen, maar het is wel precisiewerk. Daarom zal de producent en de leverancier van dergelijke strips eerst de oorspronkelijke gevel met een aluminium profiel bedenken zodat de ondergrond proper en vooral vlak is. Daarna pas komen de strips tegen de muur die ofwel vastgeschroefd, ofwel vastgelijmd worden. Tussen de verschillende platen komt silicone. Voor de hoeken van je woning zijn er speciale hoekstrips.
En de voor- en nadelen van deze manier van werken? Zoals gezegd, werken met steenstrips is erg snel en erg eenvoudig. Het is echter wel niet de goedkoopste manier van werken. Bovendien is een perfecte plaatsing cruciaal.

Een nieuwe gevelsteen plaatsen
En uiteraard kan je er ook voor kiezen om een nieuwe gevelsteen te plaatsen. Dan maak je van de oorspronkelijke gevel eigenlijk een binnenmuur en zorg je er met een luchtspouw voor dat je huis geïsoleerd wordt.

En de prijs?
Uiteraard zal je vooreerst heel wat geld terugverdienen doordat je veel energie bespaart met de extra isolatie die je hebt aangebracht. Daarenboven kan je in België voor na-isolatie via de buitenmuur ook een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Van je netbeheerder krijg je 15 euro per vierkante meter terugbetaald met een maximale tegemoetkoming van 2000 euro. De werken dienen dan wel te zijn uitgevoerd door een erkende aannemer.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur