wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Dakisolatie

Dakisolatie: welke premies kan je ervoor krijgen?

Investeren in dakisolatie kan je een hele hoop geld besparen, dat staat buiten kijf. Je energiefactuur zal je immers goed zien slinken. Maar daarnaast kan je ook de kosten van de werken en de isolatie zelf recupereren. De overheid reikt immers premies uit voor iedereen die een degelijke dakisolatie plaatst.
Er zijn in België verschillende premies die je tegelijkertijd kunt krijgen. Belangrijk is wel dat ze alleen maar gelden indien je ze in reeds een bestaande woning plaatst. Voor nieuwbouw zijn er geen premies.

Premie van de federale overheid
Vanaf 2012 kan je nog dertig procent van je factuur terugbetaald krijgen. Dat was voorheen nog veertig procent. De woning waarin de isolatie wordt aangebracht, moet daarvoor minstens vijf jaar in gebruik genomen zijn en de werken dienen gedaan te worden door een geregistreerd aannemer. Het volstaat om een factuur voor te leggen die op jouw naam is gemaakt. Daar dienen wel enkele specifieke dingen op te staan maar speciale formulieren dienen niet ingevuld te worden. Je geeft de werken aan via je belastingsaangifte. Je kunt maximum 2.930 euro terugbetaald krijgen.
Meer informatie op Fgov >


Premie van de Vlaamse overheid
Een specifieke dakisolatiepremie van de Vlaamse overheid bestaat er niet meer. Die is immers sinds 2012 samengesmolten met de premie die de netbeheerder uitreikt. Wel kan de isolatie van het dak nog in aanmerking komen voor de ‘verbeteringspremie’. Daarvoor moet je woning – je hoofdverblijfplaats - wel 20 jaar oud zijn, mag het kadastraal inkomen ervan niet hoger zijn dan 1200 euro en moet ook het dak zelfs geheel of gedeeltelijk vernieuwd worden. Hoe hoog de premie is, hangt af van je inkomen. Zo mag je drie jaar lang niet meer verdienen dan 28.030 euro om voor de premie in aanmerking te komen. Naast deze premie voorziet Vlaanderen ook nog een sociale subsidie voor de dakisolatie van huurwoningen, maar dat is enkel in zeer specifieke gevallen.


Premie van de elektriciteitsnetbeheerder
Deze premie is samengesmolten met die van de Vlaamse overheid en geldt voor dakisolatie, maar ook voor zoldervloerisolatie als de zolder voor het overige onverwarmd is. Let wel, je kunt niet én voor dakisolatie én voor zoldervloerisolatie een premie krijgen. Voordeel bij deze premie is dat er geen geregistreerde aannemer van doen is. Deze premie dien je aan te vragen via speciale formulieren. De belangrijkste voorwaarde om deze premie te krijgen is dat de Rd-waarde van de nieuwe isolatielaag minimum 3,5 moet bedragen. Je kunt maximaal 120 vierkante meter inbrengen voor de premie.
Alle netbeheerders in België >


Premie van de stad waarin je woont
Bijna alle steden en gemeenten in Vlaanderen vaardigen een eigen dakisolatiepremie uit. De specifieke voorwaarden daarvoor en hoeveel je krijgt verschillen wel van elkaar. Je dient daarvoor dus bij je eigen gemeente of stad te informeren.


Hoe kan je een hellend dak isoleren?
Een hellend dak isoleren kan je aan de buitenkant of aan de binnenkant van het dak. Dat dien je te doen als je van plan bent de ruimte onder het dak te bewonen. Gebruik je die ruimte alleen als zolder of opslagplaats, dan is een goede isolatie van de zoldervloer voldoende. Op die manier zorg je er ook voor dat er minder ruimte moet worden verwarmd.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur