wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Dakisolatie

Hoe isoleer je een plat dak?

Een plat dak kan je alleen maar aan de boven- of de buitenkant isoleren. Als je het aan de binnenkant zou isoleren, krijg je immers het risico dat er tussen je isolatie en je dak vocht gaat kruipen door condensatie. Dat veroorzaakt dan weer schimmels en zwammen. En als je die opmerkt, is het natuurlijk al te laat en is er al heel veel schade aangericht.

Er zijn twee manieren om een plat dak te isoleren. Je kant het via de techniek van het ‘warm plat dak’ doen, of via de techniek van het ‘omgekeerd plat dak’.

Isoleren via een warm plat dak
Als je een plat dak via de techniek van het warm plat dak isoleert, plaats je je isolatie boven de draagstructuur en net onder de dakdichting. Aan de onderzijde van de isolatie plaats je een dampscherm en aan de bovenzijde komt dan een dichtingsmembraan.

Isoleren via een omgekeerd plat dak
Bij een omgekeerd plat dak wordt de isolatie alleen maar aan de onderzijde afgewerkt met een laag die tegelijkertijd als dampscherm en dichtingsmembraan dient. Daarop komt de isolatie. Deze isolatie mag geen water doorlaten en moet je voorzien van ballast zodat ze niet kan wegwaaien.

Het zogenaamde ‘groendak’ is ook een versie van het omgekeerd plat dak. Daarbij smeer je het membraan in met een wortelwerend product en die bedek je dan met een plantaardig product. Een groendak vergt natuurlijk meer onderhoud dan een gewoon omgekeerd plat dak en het is ook minder efficiënt. Wel is het een stuk goedkoper.

Warm plat dak en omgekeerd plat dak combineren,
Op een warm plat dak kan je een omgekeerd plat dak aanbrengen. Dat doe je door gewoon op de bovenste laag van het warm plat dak opnieuw isolatie aan te brengen en daarop ballast aan te voeren. Daarvoor dient het dichtingsmembraan wel nog in goede staat te zijn en uiteraard moeten ook de draagmuren het extra gewicht kunnen torsen. Een omgekeerd plat dak kan wel niet met een warm plat dak worden uitgebreid. Dat zou vochtvorming kunnen opleveren. Als je een omgekeerd plat dak beter wilt isoleren, dien je het te vervangen.


Hoe kan je een hellend dak isoleren?
Een hellend dak isoleren kan je aan de buitenkant of aan de binnenkant van het dak. Dat dien je te doen als je van plan bent de ruimte onder het dak te bewonen. Gebruik je die ruimte alleen als zolder of opslagplaats, dan is een goede isolatie van de zoldervloer voldoende. Op die manier zorg je er ook voor dat er minder ruimte moet worden verwarmd.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur