wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Dakisolatie

Hoe kan je een hellend dak isoleren?

Een hellend dak isoleren kan je aan de buitenkant of aan de binnenkant van het dak. Dat dien je te doen als je van plan bent de ruimte onder het dak te bewonen. Gebruik je die ruimte alleen als zolder of opslagplaats, dan is een goede isolatie van de zoldervloer voldoende. Op die manier zorg je er ook voor dat er minder ruimte moet worden verwarmd.

Isolatie langs de buitenkant van het dak
Isolatie aanbrengen langs de buitenzijde moet altijd gebeuren door professionals en tijdens de plaatsing van het dak. Deze manier van isoleren levert onmiskenbaar het beste resultaat op, maar valt ook duurder uit.

Voordelen in vergelijking met isolatie langs de binnenkant van het dak:

 • Je bereikt hetzelfde resultaat met dunnere isolatiepanelen.
 • Je verliest binnenshuis geen plaats.
 • De afstand tussen de kepers is onbelangrijk.
 • Je vermindert het risico op koudebruggen.
 • De kans dat de isolatie verkeerd geplaatst wordt, is erg klein.

Nadelen in vergelijking met isolatie langs de binnenkant van het dak:

 • Deze optie kan je alleen maar kiezen als je een nieuw dak laat plaatsen.
 • Je moet vakmannen inschakelen aangezien je deze isolatie niet als doe-het-zelver geplaatst kan plaatsen.
 • Dergelijke vorm van isolatie is veel duurder.

Isolatie langs de binnenkant van het dak
Een onderdak biedt een extra buffer bij het binnendringen van wind, water en stof. Voor een goede werking van de isolatie kies je daarvoor voor dampdoorlatend materiaal. Een dampdicht onderdak kan immers condensatie veroorzaken, wat op zijn beurt tot vochtproblemen kan leiden.

Zorg dus voor een onderdak. Alleen als het dak geen vocht doorlaat, is het in principe mogelijk om isolatie aan te brengen zonder dat er een onderdak aanwezig is. Gebruik dan wel extra vochtafstotende isolatieplaten.

De isolatie kan op twee manieren aangebracht worden:

 • Tussen de kepers
 • Dwars op de kepers, evenwijdig met de gordingen

Isolatie tussen de kepers
De isolatie plaats je tussen de kepers tegen het onderdak. Wanneer de kepers niet hoog genoeg zijn om de gewenste isolatie aan te brengen, kan je eerst extra pannenlatten op de kepers nagelen tot de gewenste afstand bereikt is.

 • Kepers op gelijke afstand - Bij gelijke afstanden tussen de kepers van het dak kan je gebruik maken van spijkerflensdekens. Die zijn al voorzien van een dampscherm. De kant met het dampscherm (papier of aluminium) komt langs de binnenkant. De flenzen worden tegen de kepers of pannenlatten geniet of genageld. Daarna plak je alle naden tussen de flenzen af met tape om het dampscherm af te werken.
 • Kepers op ongelijke afstand - Kepers die zich op ongelijke afstanden bevinden, vragen eerder om isolatieplaten of rollen die je op de gewenste breedte kan snijden.

Isolatie dwars op de kepers, evenwijdig met de gordingen
Op de kepers plaats je horizontale latten die evenwijdig met de gordingen lopen. De isolatie bevestig je dan tussen deze latten. Bij deze werkwijze komt de isolatie niet in contact met het onderdak. Daardoor ontstaat een laag stilstaande lucht die ook een isolerend effect heeft.

Isolatiemateriaal dat niet standaard voorzien is van een dampscherm, moet je na de plaatsing nog afdekken met een dampscherm. Dat mag geen scheuren of gaten bevatten en moet dichtgeplakt worden aan de overlappingen.

Isolatie van de zoldervloer
Als je de ruimte onder het dak van de woning niet gebruikt, of als die enkel dienst doet als extra bergruimte, is het niet per se nodig om het dak zelf te isoleren. De zoldervloer isoleren is een even goede oplossing. Je brengt dan isolatie aan tussen de balken van de vloer. Let erop dat ook het zolderluik goed ge´soleerd wordt, zodat daar geen koudebrug ontstaat.


Hoe kan je een hellend dak isoleren?
Een hellend dak isoleren kan je aan de buitenkant of aan de binnenkant van het dak. Dat dien je te doen als je van plan bent de ruimte onder het dak te bewonen. Gebruik je die ruimte alleen als zolder of opslagplaats, dan is een goede isolatie van de zoldervloer voldoende. Op die manier zorg je er ook voor dat er minder ruimte moet worden verwarmd.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur