wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Akoestische isolatie

Geluidsdichte vloeren met akoestische isolatie

Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn. Niet zelden is het een bron van irritatie tussen buren, met name in appartementsgebouwen. Een oplossing is de vloeren geluidsdicht maken. Met akoestische isolatie die je aanbrengt op de vloer kan je de geluiden die van boven naar beneden doordringen aanzienlijk doen afnemen. Wij leggen je uit hoe je deze klus best aanpakt.

Geluidsgeleiding via lucht of materialen
Geluiden worden via de lucht of via constructiematerialen geleid. Wil je de geluiden tegenhouden, dan heb je een barrière nodig die de geleiding van het geluid effectief tegenhoudt.

Zand en isolatiedekens zijn prima manieren om een obstructie te creëren. Breng je deze echter langs de onderzijde van de vloer aan, dan moet je het plafond eronder vernielen. Bovendien moet je voortdurend boven je hoofd werken, wat erg zwaar is voor je armen en nek. Daarom is het gemakkelijker om de isolatie aan te brengen aan de bovenzijde van de vloer. Wel moet je nagaan of de geluidsisolatie geen negatieve gevolgen zal hebben voor de structurele staat van het huis. Geluidsisolatie aanbrengen op de vloer betekent immers dat er gewicht aan de vloer toegevoegd wordt. Hoe je hierbij te werk gaat, leggen we je in wat volgt uit...

Benodigd gereedschap voor het aanbrengen van akoestische isolatie
Welk materiaal heb je nodig als je zelf geluidsisolatie wil aanbrengen op een vloer?

 • Cirkelzaag
 • Koevoet
 • Klezoorbeitel
 • Hamer
 • Handzaag
 • Accuschroef of boormachine
 • Detectieapparaat voor kabels en leidingen
 • Potlood
 • Hobbymes
 • Handschoenen
 • Stofmasker

Stappenplan voor het aanbrengen van akoestische isolatie
Welke stappen moet je volgen als je geluidsisolatie wil aanbrengen op de vloeren?

 1. Onder een vloer lopen doorgaans leidingen en kabels. Ga met een detectieapparaat na waar deze leidingen en kabels zich precies bevinden. Met een potlood duid je dit op het vloeroppervlak best aan. Bij het zagen in de vloer kom je dan niet voor onaangename verrassingen te staan (lees: beschadigingen).
 2. Is de vloer opgebouwd uit spaanplaten of platen met messing en groef? Gebruik dan een cirkelzaag om de naden tussen de platen te openen. Stel de cirkelzaag daarbij in op de dikte van de vloerplaten. Het volstaat meestal om 1 of 2 platen te zagen: de andere kan je dan met de hand wegnemen. 
 3. Gebruik een koevoet en klezoorbeitel om de vloerplaten voorzichtig op te tillen. Beschadig de planken daarbij zo weining mogelijk. Vergeet niet om de spijkers die uit de balken steken, te verwijderen. Houd enkele vloerplaten bij de hand. Je kan ze dan over de balken leggen om het lopen te vergemakkelijken. Een vloer zonder vloerplaten is immers moeilijk te belopen.
 4. Vervolgens schroef je latten van 50 op 25 millimeter langs de zijdes van de plafondbalken. Aan de onderzijde ervan moet er ietwat spatie zitten ten opzichte van het plafond eronder. Zorg dus voor een losse onderzijde.
 5. Met een handzaag kan je nu stroken van 12 millimeter zagen uit multiplex waarna je ze op de latten legt en bevestigt. Met spijkers maak je de stroken dan vast.
 6. Gebruik daarna een hobbymes om plastic membraanmateriaal uit te snijden waarmee je de holtes kan bekleden. Zorg ervoor dat je de plastic goed in de hoeken duwt en hoog genoeg tegen de zijden van de balken aanbrengt. Je bevestigt de plastic vervolgens met zo weinig mogelijk nietjes of spijkers en dat aan de bovenzijde van de balken. Het membraanmateriaal moet gelijk komen te zitten met de bovenzijde van de balken: plastic restanten mag je wegsnijden.
 7. Stort dan droog pottenbakkerszand in het plastic membraanmateriaal. Een dikte van ongeveer 5 centimeter volstaat.
 8. Zaag vervolgens een multiplex. Het gelaagd hout moet op de balken rusten terwijl de onderzijde 5 centimeter boven de bodem van de holte uitkomt. Hiermee kan je het gestorte zand ook vlak maken.
 9. Op het zand plaats je nu platen steenwol. Deze mogen niet boven de balken uitkomen want dan is het herbevestigen van de vloerplaten erg lastig. Zaag de platen steenwol op maat met een handzaag en vergeet daarbij geen stofmasker te dragen.
 10. Ligt de isolatie er? Dan kan je ten slotte de vloer zelf weer vastmaken. Vervang daarbij beschadigde platen. De naden van de platen moeten goed tegen elkaar zitten; er mogen geen spleten achterblijven. Bedek je de vloer met een kwaliteitsvol ondertapijt en tapijt, dan versterk je de geluidsisolerende werking van de vloer nog. Houd bij de keuze van een ondertapijt rekening met het soort vloerbedekking.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur