wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Akoestische isolatie

Geluidsisolatie: richt je woning slim in !

Geluidsisolatie aanbrengen, is in de eerste plaats een ingreep die het comfortniveau van een woning verbetert. Storende geluiden uit de buitenwereld of lawaai afkomstig uit andere ruimtes in het huis, dringen niet – of veel minder – tot de aangrenzende woonruimtes door...

Indeling van de woning
Voor je met geluidsisolatie aan de slag gaat, is het belangrijk na te gaan hoe je de geluidsoverlast in de woning zelf al zoveel mogelijk kan beperken. Een doordachte indeling van de woning kan heel wat potentiële geluidsoverlast voorkomen. Het basisprincipe is dat de stille kamers (slaapkamers, bureau) voldoende afgeschermd liggen van storende geluiden, zowel die van binnen als van buiten.

Indeling van de woning met minimale geluidsoverlast

  • De slaapkamers in hetzelfde deel van het huis groeperen;
  • Toestellen die lawaai produceren, zoals een televisie, geiser, wasmachine… zo ver mogelijk uit de buurt houden van stille kamers;
  • Geen stille kamers voorzien naast ruimtes met een hoge geluidsproductie (badkamer bijvoorbeeld);
  • Rekening houden met de functie van de aangrenzende ruimte bij de buren;
  • De slaapkamers aan de achterkant van de woning situeren, zo ver mogelijk verwijderd van de straat.

Contactgeluid en luchtgeluid
Het verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid zit in de manier waarop het geluid ontstaat. Voetstappen of schuivende stoelpoten op een houten vloer, zijn voorbeelden van contactgeluiden. De voetstappen doen de houten vloer trillen en die geeft op zijn beurt de trilling door. Geluid is trilling, dus voor het menselijk oor vertaalt dit zich als ‘lawaai’.

Luchtgeluid bestaat ook uit trilling, maar er is geen rechtstreeks contact met een materiaal. Een radio bijvoorbeeld veroorzaakt luchtgeluid. De nuance lijkt misschien onbelangrijk, maar in de praktijk kan het wel degelijk een verschil uitmaken. Contactgeluid is moeilijker te controleren dan luchtgeluid.

Geluidsabsorptie
Welk isolatiemateriaal je ook gebruikt, er treedt altijd een zeker geluidsabsorberend effect op. Steek je twaalf centimeter thermische isolatie in je dak, dan zal dat bijgevolg ook enig effect sorteren op het akoestisch vlak. De reden daarvoor is dat de geluidsgolf zich een weg moet banen door het materiaal. Hoe geluidsabsorberend een materiaal is, hangt af van de samenstelling. Als algemeen principe geldt dat flexibele (minder harde) materialen een betere geluidsabsorptie hebben.

Geluid zoekt de zwakste schakel
Geluidsoverdracht van de ene ruimte naar de andere gebeurt meestal via akoestische bruggen. Koudebruggen bijvoorbeeld vormen ook akoestische bruggen. Ook onderbrekingen voor ramen, deuren of inbouwelementen, zijn vaak de oorzaak van een zwakke plek in het akoestische geheel. Bij nieuwbouw is het raadzaam daar al van bij de planning rekening mee te houden.

Na-isoleren leidt tot zeer bevredigende resultaten als het over thermische isolatie gaat. Bij akoestische na-isolatie is dit veel minder het geval. Omloopgeluiden vormen het grootste risico. Je kan alle muren van een ruimte volledig isoleren en toch een minimaal akoestisch resultaat bereiken doordat de overgangen tussen muren en vloer en tussen muren en plafond geluid doorlaten.

Muren voorzien van geluidsisolatie
Wil je toch akoestisch isolatie aanbrengen in een bestaande woning, besteed dan uiterste zorg aan de plaatsing. Het beste resultaat bereik je door een voorzetwand te plaatsen die los staat van de bestaande muur. Op die manier bestaat er geen enkel risico dat het geluid toch overgedragen wordt van de ene ruimte naar de andere via de verbindingen tussen de wanden. Om akoestische bruggen te vermijden, laat je de isolatie doorlopen tot onder de vloer. Idealiter vervolledig je het geheel met vloerisolatie en isolatie in het (verlaagd) plafond die aansluiten op de muurisolatie. Deze werkwijze leidt tot het meest bevredigende resultaat omdat er geen sprake meer kan zijn van omloopgeluid.

De zwevende vloer
Contactgeluiden die via de vloer doorgegeven worden, vormen vooral in appartementsgebouwen een zeer hinderlijk verschijnsel. Om die contactgeluiden tot een minimum te herleiden, kan je een zwevende vloer aanbrengen. De dekvloer komt bovenop deze zwevende vloer, die de geluiden grotendeels absorbeert.

Ramen
Bij de ramen begin je met de ruimtes tussen het raamkozijn en de muur aan te pakken. Voorzie je deze kieren niet van isolatie, dan zal het geluid toch de weg naar binnen vinden.

Het glas zelf is van groot belang. Gewoon dubbel glas levert zo goed als geen verbetering op. Om merkbaar verschil te krijgen, is dubbel glas van verschillende dikte nodig. Je krijgt dan het volgende: glas1 – luchtlaag – glas2, waarbij glas1 en glas2 van verschillende dikte zijn.

Het beste resultaat verkrijg je door een voorzetraam te plaatsen op zo’n tien centimeter van het eigenlijke raam. Dit is echter niet overal mogelijk en het is ook niet altijd de meest esthetisch verantwoorde keuze.

Rolluikkasten worden voor het geluidscomfort beter bovenop de gevel geplaatst dan erin. 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur