tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijveraanleg

Vijvers en veiligheid!

Een vijver oefent een grote aantrekkingskracht uit op kinderen. Het is echter oppassen geblazen, want jonge kinderen zijn zich niet bewust van de risico's. Wij geven enkele tips mee om de gevaren van een tuinvijver voor spelende kinderen te beperken...

Opmerkingen bij de aanleg van een vijver
Moet je nog een vijver aanleggen? Dan kan je de risico's beperken door op volgende zaken te letten:

  • Leg je vijver niet te dicht bij buitenspeelgoed ( schommels, zandbakken,... )
  • Zorg dat je zoveel mogelijk zicht hebt op de vijver
  • Gebruik langzaam aflopende boorden

Natuurlijke barrières aanleggen
De meeste ongelukken gebeuren door het niet opletten tijdens het spelen dus is het aanleggen van natuurlijke barrières rond de vijver een goede oplossing. Via stenen of boordplanten wordt er een soort veiligheidszone gecreëerd rond de vijver. Indien kinderen onoplettend zijn zullen ze gestopt worden in deze zone en dus niet in het water vallen.

Kunstmatige barrières gebruiken
Tegenwoordig zijn er in de handel mooie afrasteringen te verkrijgen die rondom de vijver geplaatst worden en zo voorkomen dat er kinderen in de vijver terecht komen.

Voor echt kleine kinderen kan men gebruik maken van een wapeningsnet ( dit is een raster uit staaldraad welke normaal gebruikt wordt ter versteviging van betonnen platen ).

Niet uw eigen kinderen lopen het meeste gevaar!
Uw eigen kinderen zijn meestal gewoon aan de vijver en kennen de gevaren. Kinderen van familie of vrienden die komen spelen letten daarentegen meestal niet zo op de vijver. Ze proberen zelf een zo goed mogelijk zicht op de vissen in de vijver te krijgen, waardoor ze hun evenwicht verliezen en in de vijver vallen. Het is daarom zeker aan te raden hen in het begin, als ze beginnen te spelen in de tuin, te informeren over de gevaren van de vijver. Neem de iets kleinere kinderen even bij de hand en ga even naar de vijver kijken, probeer ze de gevaren van de plas aan te leren.

Enkele algemene veiligheidstips:

  • Hou steeds zicht op de kinderen
  • Zorg dat de stopcontacten voor de filter, pomp of vijververlichting beschermd wegzitten
  • Zorg dat je, mocht een kind in het water vallen, zo vlug mogelijk het kind uit het water kan vissen. Doe dit rustig.
  • Verwittig direct de hulpdiensten bij levensgevaar

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin