tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijveraanleg

Wat is de ideale plek voor een vijver in je tuin?

In elke tuin vind je wel een geschikte plek voor een vijver. Hoe groot of klein hij ook is. Aan de hand van volgende criteria bepaal je gemakkelijk in welk deel van je tuin je hem best aanlegt.

Zon of lichte schaduw

Zowel fauna als flora kan niet zonder licht. De lichtsterkte bepaalt de groei Ún bloei van je vijverplanten. In de zon doen ze het stukken beter. Ze lopen alleszins niet het risico op uitdroging aangezien hun voeten toch altijd in het water staan.

 

In koele streken is de opwarming van de vijver onder invloed van de zon een welkom geschenk voor vijvervissen en andere dieren in en rond de vijver. Maar let toch op met te veel zonlicht en te hoge temperaturen. Als het water hoge temperaturen bereikt en het zonlicht schijnt voortdurend op de vijver, dan wordt de algengroei gestimuleerd.

 

Beschermd tegen sterke wind

Leg je vijver aan op een beschutte plek, enigszins afgeschermd van de wind. Te veel wind is niet bevorderlijk voor:

  • de plantengroei, want het water zal minder snel opwarmen.
  • hoge planten, die gemakkelijk omver waaien.
  • het fonteintje.
  • de waterkwaliteit, want tuinafval waait sneller in het vijverwater.

Opgelet met bomen en heesters

Bomen en grote struiken zijn om diverse redenen niet aan te raden in de buurt van je vijver:

  • Ze zorgen voor schaduw, wat niet gunstig is voor de groei van waterfauna en -flora.
  • De wortels kunnen de vijverfolie doorboren en funderingen beschadigen.
  • Vruchten en zaden van bomen of heesters zijn soms giftig. Als ze in het water vallen, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de dieren in de vijver.
  • Elke herfst vallen heel wat bladeren in het water. Die rotten op de bodem en kunnen het biologisch evenwicht van je vijver in gevaar brengen.

Terras of raam met uitkijk op de vijver

Een vijver leg je niet aan in een vergeten hoekje van je tuin. Je wil van je vijver kunnen genieten en het liefste wil je vanuit je huis je vijver kunnen zien. Leg daarom je vijver niet er ver van je huis aan. Het leukste is dat je vijver vlak naast je huis aan een raam of aan je terras ligt.

 

Bodemkwaliteit en ondergrond

Het is erg belangrijk dat je de bodemkwaliteit controleert met enkele proefgaten. Zo kan je uitsluiten dat er erg veel wortels van bomen, puin of rotsen die de aanleg bemoeilijken in de bodem zitten. Ook kijk je best even of de bodem niet uit veen of een andere zwakke ondergrond bestaat. Dat kan leiden tot verzakkingen. Vergewis je er ook van dat er geen ondergrondse leidingen lopen op de plek waar je wil graven. 

 

Grondwater kan ook problemen veroorzaken. Bij hoog grondwater zoek je best een andere plek, omdat dat de aanleg fel kan dwarsbomen.

 

Bij stroomaansluiting

Een vijverpomp is een must voor de waterkwaliteit van je vijver, daarnaast wil je graag een fonteintje en misschien ook nog wat verlichting in en rond het water. Je hebt met andere woorden een stroomaansluiting nodig in de buurt van je vijver. Denk niet op het laatste nippertje aan de stroomvoorziening, maar voorzie er voldoende op voorhand tijd en plaats voor.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin