tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijveraanleg

Decoratieve vijverranden

De afwerking van de randen kan een vijver maken of kraken. Vanuit esthetisch oogpunt is het belangrijk dat de vijver versmelt met de omliggende tuin. Daarnaast bepaalt de kwaliteit van de rand de levensduur van je vijverconstructie. Wij overlopen de verschillende manieren waarop je een vijverrand smaakvol kan afwerken.

Vijverrand met tegels of bakstenen
Tegels zijn in zoveel maten en vormen verkrijgbaar dat iedereen wel exemplaren naar zijn gading vindt. Ook bakstenen of sierstenen voor buitengebruik kan je gemakkelijk verwerken in je vijverrand. Ze zijn erg duurzaam en zullen niet barsten of bevriezen.

Houd er rekening mee dat een betegelde vijverrand enkel mogelijk is bij een vlakke vijver. Ook de strook rond de vijver waar de tegels op komen, moet voldoende glad zijn voor een goede plaatsing.

 

Als je de tegels zon 5 cm over de vijverrand plaatst, camoufleer je tegelijkertijd de lelijke rand met vijvermaterialen. Ook bied je bescherming aan de vijverfolie op de randen, die nu niet meer blootgesteld wordt aan de zon en die stevig vastligt tussen ondergrond en tegels. 

 

Instructies:

 • Meng 5 delen scherp zand en 1 deel cement en voeg er dan water aan toe, totdat de specie vochtig en stevig is. Breng dan de specie aan in een gladde laag van ongeveer 2,5 cm dik. Werk per twee drie stenen om te voorkomen dat de specie uitdroogt. Laat telkens een kleine spatie tussen de stenen.
 • Druk de tegels stuk voor stuk stevig in de specie.
 • Controleer met een waterpas of de tegels recht liggen.
 • Als je alle stenen op deze manier geplaatst hebt, smeer je de voegen in met specie.
 • Hierop breng je ten slotte een coating aan die tegengaat dat kalk in de vijver belandt.

Vijverrand met gras

Een natuurlijke grasrand langs de vijver is heel eenvoudig aan te leggen, maar het onderhoud ervan is dat zeker niet. Het is een heel karwei om het gras tot aan de rand te maaien. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het gemaaid gras niet in de vijver valt, want als je die behandelt met meststoffen en pesticiden, dan belanden die eveneens in de vijver, wat nadelig is voor de waterkwaliteit. In de zomer zal je het waterpeil van je vijver in de gaten moeten houden, want niet alleen het gras verdampt water, ook de vijver zelf.

 

Niet bij alle vijvers is een grasrand geschikt. De ondergrond moet 10 cm dik zijn, om voldoende water te kunnen vasthouden, zo niet riskeer je uitdroging en dus een gele grasrand.

 

Instructies:

 • Graaf achter de vijverfolie een drainagegoot en vul deze met grind, zo voorkom je dat grondwater het vijverwater bevuilt.
 • Plaats vervolgens de graszoden zo dat ze in contact komen met het water, ze zuigen zich dan vanzelf vol met water.

Vijverrand met planten

Het aanleggen van een vijverrand met planten is niet erg moeilijk, wel moet je de constructie geregeld onderhouden. Na verloop van tijd zullen de planten immers over de stenen groeien en de vijver bereiken. Met rotsplanten beperk je enigszins het onderhoud.

 

Ook moet je controleren of de ondergrond vlak naast de vijver diep genoeg is voor de planten die je er wil plaatsen. Moeras- en waterplanten zijn niet geschikt voor de vijverrand.

 

Wil je ook op de stenen rand kunnen lopen, dan moet je hem vastleggen in specie zoals hierboven beschreven werd. Je wil immers niet dat je stenen verzakken.

 

Instructies:

 • Leg n rij stenen op de rand van de vijver. Je kan de stenen wat over het water laten hangen, dan vallen de gebruikte materialen niet meer zo op. Op die manier houden de stenen ook de vijverfolie op zijn plaats. Kies niet te grote en niet te dunne stenen: ze moeten immers de aarde op zijn plaats houden zonder al te sterk op te vallen tussen de planten.
 • Vul de tussenruimtes op met tuinaarde en compost. Het mengsel moet vocht goed kunnen vasthouden.
 • Plant nu allerlei bloemen en planten achter deze stenenrand.
 • Eventueel kan je de plantenrand afronden met een tweede rij stenen.

Vijverrand met hout

Hout is niet zon duurzaam materiaal, maar kan wel erg natuurlijk ogen, vooral als er zich nog andere houten elementen in de tuin bevinden.

 

Instructies:

 • Bouw een betonnen rand.
 • Bevestig twee houten balken op de betonnen rand: n bovenop de rand, de ander aan de zijkant van de vijverrand. Plaats deze laatste balk zo dat de vijverfolie geklemd zit tussen de houten planken en de betonnen rand.
 • Bevestig de twee balken aan elkaar met hoekijzers, die je vastzet met (kleine) houtschroeven. Op die manier doorboor je de vijverfolie niet waardoor het water gerust tot boven aan de houten vijverrand mag komen te staan zonder dat er lekken ontstaan.

Vijverrand met kiezel of zand

Waarom leg je geen ministrand aan langs je vijver? Fauna zoals vogels, egels, kikkers, padden... bieden een leuke meerwaarde.

 

Instructies voor een strandje waarop je niet kan lopen:

 • Klem de rand van de vijverfolie tussen twee rijen bakstenen.
 • Bedek het geheel met kiezel, stenen of zand.

Instructies voor een strandje waarop je kan lopen:

 • Klem de vijverfolie tussen een betonnen fundering.
 • Hier bovenop bouw je dan een klein muurtje met bakstenen.
 • Achter dat muurtje zet je de folie vast met een betonnen laag.
 • Bedek het geheel met kiezel, stenen of zand.

Tips i.v.m. de keuze van de vijverrand

Zorg ervoor dat de rand past bij de vijverstijl. Bij een formele vijver kan je met tegels werken, heb je een informele of wildvijver, dan kies je best voor een natuurlijke rand met gras of planten.

 

Houd rekening met het onderhoud van het gekozen materiaal voor de vijverrand. Wil je vooral genieten van het uitzicht, kies dan een materiaal dat weinig onderhoud vraagt.  


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin