tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijveraanleg

Je vijver beplanten met vijvermanden

In een natuurlijke vijver wortelen vijverplanten in de bodem. Leg je zelf een vijver aan, dan plant je ze beter in speciale vijvermandjes. Wij leggen uit waarop je moet letten bij de aankoop en het gebruik van vijvermanden.

Vijvermanden voor waterplanten

Tegenwoordig biedt elk vijvercentrum een uitgebreid assortiment vijvermanden aan in diverse vormen en groottes. Ze mogen dan wel weinig natuurlijk ogen, deze plastic vijvermanden zijn handig, duurzaam en goedkoop vergeleken met hun voorgangers. In het verleden gebruikte men namelijk houten kratten en rieten manden in kleine vijvers, en betonnen ingebouwde plantbakken in grote vijvers.

 

Vijvermanden zijn erg handig, omdat ze de waterplanten in toom houden. Heel wat vijverplanten, lelies bijvoorbeeld, woekeren als je ze vrij in de bodem plant. Eigenlijk kan je zeggen dat de manden de groei van de planten ietwat belemmeren, maar dan in positieve zin. Als je de planten goed onderhoudt en geregeld bemest, zullen ze er weinig van merken. Ondertussen houd jij de waterflora goed onder controle in de vijver. Het vijveronderhoud zal ook heel wat gemakkelijker verlopen. Je kan de mandjes uit het water tillen en de planten op de oever snoeien, verpotten of scheuren. Ze hoeven ook niet steeds op dezelfde plaats gezet te worden, je kan de vijverbeplanting naar hartenlust herschikken. 

 

Gebruik geen gewone bloempotten in de vijver. Deze zijn niet stabiel genoeg, waardoor ze met een windvlaag wel eens durven omwaaien, zeker bij grote vijverplanten. Vijvermanden hebben daarentegen een veel bredere en dus ook stabielere basis.

 

Daarnaast hebben heel wat vijverplanten een goede gaswisseling nodig voor een optimale groei. Denk daarbij aan waterlelies en diepwaterplanten. In een gesloten pot met slechts enkele gaten verslechtert de compost erg snel, waardoor wortelstokken afsterven en planten slecht groeien.

 

Aankooptips voor vijvermanden

Let op deze aspecten bij de aankoop van vijvermandjes:

 • Koop mandjes van een goede kwaliteit: kies sterk plastic en een versterkte bovenrand. Je wil immers niet dat de mandjes scheuren bij het verplaatsen.
 • Kies vijvermanden met wanden in de vorm van een raster met kleine gaatjes.
 • Kies een vijvermand “op de groei”:  De grootte die de waterplant uiteindelijk zal aannemen, bepaalt de grootte van de vijvermand. Zo hebben waterlelies die flink uit de kluiten kunnen groeien, grote vijvermanden nodig, men spreekt zelfs van vijveremmers.

Vijvermanden zelf maken

Handige Harry’s kunnen zonder al te veel moeite zelf vijvermandjes in elkaar knutselen. Het enige wat je nodig hebt, is waterproof gaas en tuindraad. De mandjes mogen immers niet roesten. Kies stevig gaas met zo klein mogelijke gaatjes.

 

Voor een rechthoekig mandje:

 • Met een draadtang knip je de waterproof gaas eerst op maat.
 • Knip vervolgens de hoeken eruit.
 • Daarna plooi je het gaas in het gewenste formaat.
 • Ten slotte zet je alles vast met tuindraad.

Planten in vijvermanden

Hoe plaats je planten in de vijvermandjes?

 • Bedek de binnenkant van de vijvermandjes met doek met microperforaties. Zo voorkom je dat er vijveraarde in het water terecht komt.
 • Vul het mandje met verse vijveraarde.
 • Maak de vijveraarde vochtig met een fijne sproeikop. Zo weet je zeker dat alle lucht eruit is.
 • Plaats de vijverplant in een kuiltje in het midden van de mand.
 • Bedek het kuiltje terug met vijveraarde.
 • Druk de plant stevig aan in de vijveraarde en besproei het grondmengsel opnieuw.
 • Bedek de vijveraarde ten slotte met fijn grind, zodat vissen niet in de mandjes gaan woelen.

Vijvermandjes in het water plaatsen

Het is niet zo eenvoudig om een gevulde vijvermand in de vijver te plaatsen vanwege het gewicht. Je moet kost wat kost vermijden dat de mand in het vijverwater valt, want dan bevuil je het water.

 

Hoe ga je best te werk? Trek waterdichte kledij aan en ga de vijver in; in de zomer kan je ook gewoon je zwemtenue aantrekken. Neem de mandjes van de vijverrand of laat iemand ze jou aanreiken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin