tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijveraanleg

Koivijvers, aangepast aan de noden van koikarpers

Een gewone vijver is niet zonder meer geschikt voor koikarpers. Je zal dus wat aanpassingen moeten uitvoeren of een speciale vijver aanleggen voor deze uitzonderlijk gekleurde vissen. Wij leggen je uit waarop je moet letten bij een koivijver.

Locatie van koivijvers

Gewone vijvers liggen meestal een stukje van de woning af, wat niet aan te raden is voor koivijvers. Deze en andere richtlijnen over de aangewezen plaats voor koivijvers sommen we hieronder even op:

 • Koikarpers hebben heel wat meer verzorging nodig dan gewone vijvervissen. Daarom leg je de koivijver best zo dicht mogelijk bij je huis.
 • Omdat kois meer eisen stellen op het vlak van verwarming en water, moeten in de buurt van de vijver stroom- en wateraansluitingen zijn. Misschien kan je zelfs je centrale verwarming gebruiken om de koivijver te verwarmen?
 • Kies een plek in halfschaduw. De kleurkwaliteit van koikarpers leidt onder uv-stralen. Veel zonlicht op de vijver leidt tot een verhoogde algengroei en pH-waarden. Groenblijvende of naaldbomen bieden schaduwen rond de vijver zonder het wateroppervlak te vervuilen met bladeren.

Grootte van koivijvers

De afmetingen van een koivijver bedragen 15 30 meter met een diepte van 1,5 1,8 meter. Zo zou je minstens 10 000 liter inhoud moeten bekomen. Dit is beduidend meer dan een gewone visvijver.

 

Waarom dergelijke afmetingen? Grote vissen, grote vijver? Zo eenvoudig is het niet. Deze sterke groeiers hebben inderdaad meer ruimte nodig om te zwemmen: daarom is een koivijver niet zo sterk beplant als een gewone vijver. De grootte van de vijver is echter ook van belang voor de watertemperatuur. Beschouw het als een soort natuurlijke verwarming. Kois houden niet van sterke temperatuurverschillen; in een grote, diepe vijver daalt de temperatuur s nachts minder sterk. Bovendien bevriest de vijver in de winter niet zo snel, waardoor de vissen er veilig in kunnen overwinteren.

 

Een ander belangrijk verschil zijn de steile wanden van koivijvers. In gewone vijvers raadt men uit veiligheidsoverwegingen voor kinderen en huisdieren hellende wanden aan. Steile wanden betekent meer volume in de vijver en dus meer ruimte voor je kois. Maar dat is niet de enige reden: en van de grootste vijanden van de koikarper is de reiger. Deze vogel gaat in ondiep water staan om vissen te vangen. Bij steile wanden heeft de reiger geen houvast, waardoor hij je vijver niet meer kan plunderen.

 

Aanleg van koivijvers

Koikarpers zijn veeleisende vissen. Ook de aanleg van een koivijvers stelt heel wat meer vereisten dan die van een andere tuinvijver.

 • Werk scherpe randen weg zodat koikarpers zich niet kunnen verwonden aan scherpe uitsteeksels.
 • Stapstenen of brugjes zijn leuk, maar dan mag je wel geen katten in je buurt hebben zitten.
 • Zorg voor een goede bodemafvoer voor het verwijderen van vuil en resten.
 • Een filtersysteem met een goede beluchting is een absolute must. Zowel voor de spijsvertering als voor de ademhaling van koikarpers is een optimaal zuurstofgehalte erg belangrijk. Extra beluchting verjaagt ziektes en zorgt voor gezonde vissen.
 • Monteer een verwarmingssysteem in je vijver: er is veel keuze, gaande van verwarmingsstaven tot geisers die op de watertoevoerleiding van de vijver aangesloten worden.
 • Bevestig uv-lampen die zweefalg of groenalg bestrijden.
 • Plant niet te veel waterplanten aan. Ze beperken niet alleen de zwemruimte, maar kunnen ook de afvoer verstoppen. Kois willen nog wel eens delen van planten afrukken. Daaarnaast gebeurt filteren via een cirkelstroming die naar de bodem leidt; planten verhinderen deze waterstroming.
 • Plaats niet te snel koikarpers in je vijvers. Wacht minstens twee weken met de aankoop van koikarpers.

Regelmatig onderhoud van je koivijver

Een koivijver vraagt het nodige onderhoud als je je vissen gezond wil houden:

 • Controleer elke dag de filterinstallatie en de constante beluchting.
 • Als je veranderingen opmerkt - het water is troebel geworden, ruikt vreemd of het gedrag van je vissen is gewijzigd -, moet je de waterkwaliteit meten: controleer de pH en de nitrietwaarde.
 • Voeg n kilo zout of zeezout toe op 1000 liter vijverwater. Dat levert een gezonde huid en gezonde kieuwen op.
 • Af en toe mag je het water verversen, maar nooit meer dan n vijfde van het vijvervolume.

Je koivijver in de koude maanden

Alleen in een voldoende diepe vijver kunnen koikarpers overwinteren omdat deze zeker niet volledig bevriest.

 

Gedurende de late herfst zal je je vijver moeten verwarmen. Zorg voor een constante temperatuur van 15C omdat kois stress krijgen van sterke temperatuurschommelingen.

 

Vanaf december of vanaf het ogenblik dat de watertemperatuur onder 10C daalt, moet je de vijver afdekken. Dat kan met rietmatten, holle kunststofballetjes, luchtkussenfolie... Verminder de werking van de filters en de sterke stroming.

 

In de winter mag de watertemperatuur van je koivijver nooit onder 4C zakken. In dat geval zal je lichtjes moeten verwarmen. Leg extra verwarmingselementen op de bodem als het lang vriest. Ook nu blijven filters en beluchting werken op een lagere capaciteit.

 

Als eind maart de temperatuur terug richting 10C klimt, mag je de afdekking verwijderen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin