tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veilige tuin

Giftige planten

Het is altijd raadzaam om het onderscheid te kunnen maken tussen giftige en niet giftige planten in de tuin. Vooral als je kinderen hebt, ben je beter goed op de hoogte. Hou zeker peuters en kleuters goed in de gaten; zij hebben de neiging om vanalles in hun mond te steken en maken daarbij geen onderscheid tussen een koekje, een speelgoedauto of een kleurrijk giftig besje. Bovendien zijn het lichtgewichtjes die zelfs van heel kleine dosissen ernstige gevolgen kunnen ondervinden. InfoTalia leert je welke planten in je tuin giftig zijn en wat je doet bij een vergiftiging.

Giftig?
In bijna elke tuin staan giftige planten, waarschijnlijk ook in jouw tuin. Laat je niet misleiden door de schoonheid van bepaalde bloemetjes, het kunnen wolven in schapenvacht zijn! Sommige planten veroorzaken zelfs bij aanraking irritatie en lelijke wonden. Om je kinderen (en jezelf) daartegen te beschermen, weet je best over welke planten het gaat.

Wolfskers komt in het wild niet veel voor in BelgiŽ en Nederland. De gehele plant is giftig, maar de bessen zijn dodelijk. Kinderen kunnen sterven als ze drie bessen innemen.

 

Alle delen van de gevlekte scheerling zijn giftig. Het gaat om een zenuwgif dat in kleine porties al dodelijk kan zijn.

 

Bij taxus zijn alle delen, behalve het vruchtvlees van de bessen, giftig. Als je taxus plant, kan je maar beter de mannelijke exemplaren kiezen, die hebben geen bessen.

 

Monnikskap bevat heel sterke gifsoorten die ontzettend gevaarlijk zijn voor de mens. Haal snel professionele medische hulp bij vergiftiging door monnikskap en laat het slachtoffer veel water drinken.

 

Vooral de zaden van de gouden regen zijn gevaarlijk voor een kind. Acht tot twintig zaden zijn voldoende om een kind dodelijk te vergiftigen. Ook in de wortels en de bloemen zit gif, zij het iets minder geconcentreerd.

 

Wolfsmelk heeft ook een kwalijke reputatie. Eten van de zaden kan de dood veroorzaken en het melksap is heel schadelijk voor de huid en de ogen. Spoel bij contact met veel water en ga onmiddellijk naar de oogarts als je oog geraakt is.

 

Het sap van de reuzenberenklauw kan bij aanraking met de huid ernstige blaren en diepe wonden veroorzaken. Scherm de blaren goed af van de zon, want ze zijn heel gevoelig voor zonlicht.

 

De mooie herfsttijloos oogt lief, maar is het allerminst. De bloemen zijn uitermate giftig; de zaden, knollen en bladeren iets minder.

 

Het lelietje-van-dalen is heel populair in de tuin en staat bekend als een van de giftigste tuinplanten. De bloemen, bladeren en de wortelstok bevatten gif. Het gif kan dodelijke gevolgen hebben, maar gelukkig werkt het traag, dus bij snel ingrijpen kan je het ergste onheil voorkomen.

 

Alle delen van vingerhoedskruid zijn erg giftig. Vooral bladeren en zaden opeten, kan erge gevolgen hebben.

 

Ook de bessen van bitterzoet, gewone aardappel, maretak, sneeuwbes, salomonszegel, wilde wingerd, klimop, lijsterbes, hulst en kamperfoelie zijn giftig.

 

 

Vergiftiging? Wat te doen?

  • Bel onmiddellijk een arts of het antigifcentrum. Hij of zij zal je vragen over welke plant het gaat, hoe en wanneer het gif in het lichaam terechtkwam, wat de lichaamsreacties zijn, wat de leeftijd en het gewicht van je kind is en of je kind al geneeskundige problemen heeft gehad. Probeer zo kalm mogelijk te blijven, zodat je de arts of de persoon van het antigifcentrum voldoende bruikbare informatie kan verschaffen.
  • Verwijder in afwachting van professionele hulp de giftige plantendelen. Je kan eventueel braken opwekken. Een vinger in de keel of zout water kunnen daarbij helpen. Dien wel geen zout water toe aan kinderen onder de vier jaar.
  • Medicinale houtskool houdt de opname van gif in het bloed grotendeels tegen. Het poedervormige goedje doet dat door zich te hechten aan de gifdeeltjes in maag en darmen en ze vast te houden tot ze in de stoelgang worden uitgescheiden. Dien de houtskool vermengd met water binnen het uur na de inname in. Normaal wordt een halve gram per kilogram lichaamsgewicht gerekend. Aan kinderen jonger dan ťťn jaar geef je best geen medicinale houtskool.
  • Als je kind bewusteloos of in kramp is, leg je hem in een stabiele houding op de rechterzijde met de rechterhand onder de nek en het linkerbeen over het rechterbeen. De tong mag de keelholte niet afsluiten en water geven is uit den boze.

Tips

  • Leer je kinderen welke planten giftig zijn en welke niet. Duid de giftige exemplaren desnoods aan met een duidelijk bord.
  • Plant lekkere aardbeitjes, frambozen of bramen niet te dicht bij planten met giftige bessen. Een verkeerde bes opeten, is zo gebeurd.
  • Plant nooit giftige planten in de buurten waar kinderen regelmatig spelen.
  • Maak een goed onderscheid tussen giftige en eetbare planten.
  • Koop een goed tuinboek dat je meer uitleg verschaft over de planten in je tuin en hun eventuele giftige eigenschappen.

 

Lees ook meer over eetbare planten.

Samen met je kinderen experimenteren in de moestuin.

Konijnen in de tuin?


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin