tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veilige tuin

Veilig spelen met honden en katten in de tuin

Heb je kinderen en honden of katten, dan weet je waarschijnlijk dat een kind fel aangetrokken wordt door deze viervoeters. Heb je nog geen huisdier, dan zal je kind vroeg of laat wel aan je rok komen trekken omdat hij of zij een kat of een hond wil. Is de combinatie kinderen en huisdieren eigenlijk wel zo ideaal? En in hoeverre laat je samenspelen toe?

Veilig spelen
Bij veilig samenspelen is ťťn regel van levensbelang: laat je kind en huisdier nooit met elkaar alleen! Dat geldt vooral voor honden. Zij beschouwen het gezin als een roedel waarbij de volwassenen de leiders zijn en de kinderen gelijken. Als er geen volwassenen zijn, dan zal een hond sneller geneigd zijn zijn ongenoegen te uiten. Onder toezicht van een volwassene zal een hond niet snel iets misdoen, maar toch moet je spelende honden en kinderen altijd goed in de gaten houden. Wat kan je doen om de risicoís te beperken?

Kind
Leer je kindÖ

  • zo snel mogelijk de emoties van een dier. Een hond waarvan het haar rechtkomt en die gromt of een kat die blaast, is boos. Een kwispelende hond en een spinnende kat zijn blij en enthousiast.
  • dat je geen slapende honden en katten wakker maakt.
  • dat het niet naar een huisdier mag kruipen of lopen. Dat kan bedreigend overkomen voor het dier. Een huisdier in een hoekje drijven is helemaal uit den boze.
  • dat een huisdier niet geslagen of geplaagd mag worden.
  • dat een kat niet op eender welke manier opgetild mag worden.
  • dat huisdieren die eten niet gestoord willen worden.
  • dat rondrennen en gillen een hond hoorndol kunnen maken. Ofwel wordt hij dan heel enthousiast en gaat hij (iets te) wild meespelen, ofwel wordt hij kwaad.
  • dat het altijd eerst toestemming vraagt aan een volwassene om een hond of kat te aaien. Als de volwassene toestemming geeft, dan moet je kind leren ook toestemming te vragen aan het huisdier. Zonder waarschuwing het hoofd van de hond of kat strelen kan het dier doen schrikken. Het hand uitsteken en het dier eerst laten snuffelen, is een betere aanpak.

Huisdier
Een kat kan je al wat moeilijker onderwerpen aan regels, maar een hond kan je wel leren om te gaan met een kind. Doe dat door consequent grenzen te stellen. Enthousiast tegen alles en iedereen aanspringen, moet bijvoorbeeld heel snel worden afgeleerd. Leer eveneens de hond je kind met iets positiefs te associŽren. Zo kan je bijvoorbeeld een hond sneller laten wennen aan een krijsende baby door telkens ook wat aandacht en eventueel een snoepje aan je trouwe viervoeter te geven.

Spelletjes
Spelen op een correcte manier met respect en begrip voor elkaar is leuk voor zowel je kind als je huisdier en versterkt de band tussen beide. Probeer wel vecht- en trekspelletjes te vermijden. Kies liever voor zoek- en apporteerspelletjes. Maar nog een keer: laat je kinderen nooit alleen met je huisdieren!

HygiŽne
Op zich is een goed opgevoed huisdier schoon op zichzelf. Het is zelfs bewezen dat als een kind van jongsaf met huisdieren opgroeit, ze minder vaak ziek zijn of last hebben van allergieŽn en astma. Het is wel niet zo dat huisdieren allergieŽn of astma genezen. Als je kind daar al last van heeft voordat je een huisdier aanschaft, dan zal dat daarna niet veranderen. Let op met wormen bij je huisdieren. Het is beter om ze vier keer per jaar te ontwormen. De larven van de wormen zitten aan de neus, mond en anus van het dier en een lik in het gezicht is al voldoende om deze larven door te geven.

Kat of hond?
Afgaande op de schade die ze kunnen aanrichten, is een hond gevaarlijker dan een kat. Dat wil niet zeggen dat je je spinnende viervoeter alleen mag laten met je kind. Als de scherpe klauwen worden bovengehaald, dan zullen ze meestal naar het hoofd uithalen. Een klauw in het oog van je kind kan heel veel schade aanrichten. Het is dus niet zo dat een kat een veiligere keuze is dan een hond en omgekeerd. Alles staat of valt met de opvoeding van je huisdier en je kind. Goede en duidelijke regels kunnen kinderen en huisdieren de beste vrienden maken.

Bepaal zelf welk dier je wilt. Een kat vraagt veel minder verzorging dan een hond, maar kan wel gemakkelijk heel oud worden. Een kat wordt ook niet zo snel een echte vriend zoals een kind dat wil, een hond zal zich sneller hechten en een trouwe vriend worden. Daarnaast moet je je ook afvragen welk ras je wilt, welke kosten je er wilt aan besteden, of je het dier genoeg aandacht, tijd en ruimte kan geven en of je het zult blijven opbrengen het dier te verzorgen. De aankoop van een huisdier is een ingrijpende beslissing, neem deze dus niet ondoordacht!

 

Experimenteren in de kindermoestuin.

Een boomhut in de tuin!

Hangbuikzwijntjes aanschaffen, waarmee moet je rekening houden?


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin