tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinmeubelen

Onderhouden van houten tuinmeubelen

Kwalitatieve houten tuinmeubelen zijn meestal vervaardigd uit tropisch hout, een duurzame materie als ze goed onderhouden wordt. Je kan houten tuinmeubelen op verschillende manieren onderhouden.

Beschermd?

Door de interne structuur van tropisch hardhout dat olie en rubberbestanddelen bevat, zijn houten tuinmeubelen in principe zelfbeschermend tegen de invloeden van het weer. Je hoeft ze dus niet te behandelen. Wanneer het hout onbehandeld blijft, zal het†ondanks de†zelfbescherming echter zilvergrijs en ruw worden.

Schoonmaken

Om niet behandelde houten tuinmeubelen schoon te maken, volstaat het om met schoon water, zeep en een zachte borstel de meubelen te behandelen. Er zijn in de winkel ook teakreinigers te koop. Gebruik liever geen hogedrukreiniger om de meubels af te spoelen. Indien je wel een hogedrukreiniger gebruikt, laat dan voldoende afstand tussen de sproeier en het meubel. Een te harde straal zal de oliŽn en rubberbestanddelen uit de nerven van de houtstructuur spuiten waardoor het zelfbeschermende karakter van de houtsoort zal verdwijnen.

Indien je opteert om de bruine en originele kleur van de tuinmeubelen te bewaren, kan je de meubelen eerst afspoelen en borstelen met schoon en zuiver water. Gebruik daarvoor ook best geen hogedrukreiniger. Het natte meubelstuk moet vervolgens met een zachte verfborstel en een teakreiniger, te krijgen in de winkel,†schoongemaakt worden. Met een harde borstel of een schuurbol moet het meubelstuk vervolgens goed uitgeboend worden, zodat alle vettige elementen en de grijze kleur worden verwijderd. Spoel de tuinmeubelen grondig af en laat ze goed drogen. Het drogen geschiedt beter niet in de volle zon.

Achteraf

Wanneer het hout droog is, kun je het behandelen met teakhoutolie om het hout terug†te voeden. Met een zachte borstel of een doek kan je de olie aanbrengen. Breng voldoende olie aan en verwijder overtollige olie met een doek. Uiteraard moet je dat jaarlijks herhalen om de duurzaamheid en de kleur van de meubelen te garanderen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin