tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinmeubelen

Kies de perfecte parasol uit tal van vormen en materialen

Een goede parasol kan een broeierig warme tuin transformeren tot een koele oase waar je gezellig kan lezen, eten en jezelf vermaken. Op het vlak van materialen en vormen zijn er tal van mogelijkheden, waardoor je zeker de juiste parasol voor jouw tuin vindt.

Materialen van parasols
De meest gebruikte materialen voor parasols zijn canvas, pvc en schaduwdoek. In wat volgt, bespreekt InfoTalia deze stoffen en hun voor- en nadelen.

 • Canvas
  Canvas vormt een dun en sterk linnen weefsel. Het is een duurzaam materiaal waar je jaren plezier aan kan beleven. Deze stof blokkeert het zonlicht op een effectieve wijze, maar is niet waterbestendig. Daarom moet je het canvas geregeld behandelen met een product zodat het waterproof wordt.

 

 • Pvc
  Pvc is een kunststof die men verkrijgt door polymerisatie van vinylchloride, vandaar het letterwoord dat afgeleid is van het woord polyvinylchloride. Dit materiaal weert het uv-licht volledig zodat je niet blootgesteld wordt aan deze schadelijke stralen. Je moet natuurlijk niet verwachten dat je onder een pvc parasol kan bruinen. Voorts is pvc volledig waterafstotend en dat zonder dat je de stof zelf moet behandelen.

 

 • Schaduwdoek
  Dit materiaal houdt de uv-stralen niet volledig tegen; in het algemeen wordt 90 Ó 95 procent van het ultraviolette licht tegengehouden. Daarnaast is de stof waterbestendig, doch niet volledig waterproof.

Vormen van parasols
Wat het ontwerp van parasols betreft, zijn de belangrijkste types de mastparasol, de buig-en-hel-parasol, de boogparasol en de paviljoenparasol. De vreemde eend in de bijt zijn de trendy zeildoeken. InfoTalia legt je uit wat de verschillen zijn tussen deze designs.

 • Mastparasol
  Zoals de naam al aangeeft, wordt de meest gebruikelijke parasol ondersteund door een mast in het midden van de parasol. De ribben van de parasol lopen straalsgewijs vanuit deze mast. De meeste parasols met een centrale mast zijn geschikt voor je tuin, zolang je ze maar plaatst in een stevige, zware basis. Alleen bij grote parasols van dit type heb je een meer solide fundament nodig als steunpunt.

 

 • Buig-en-hel-parasol
  Dit type parasol lijkt heel sterk op de mastparasol, met dat verschil dat hij een knikmechanisme bevat tussen het zeil en de mast zodat je de hellingshoek van de parasol kan veranderen. Het zeil hoeft met andere woorden niet voortdurend een strikt horizontale positie in te nemen; je kan met het knikmechanisme de zon tegenhouden terwijl de zon om het even waar aan de hemel staat. Dit type is erg handig als je tegen de avond enige bescherming tegen een laaghangende zon nodig hebt.

 

 • Cantilever- of boogparasol
  Bij dit type parasol die ook wel hangparasol genoemd wordt, wordt de parasol langs de zijkant ondersteund met behulp van een gebogen arm. Dit model biedt veel voordelen. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over het dekken van de tafel als je onder de parasol wil eten; er staat immers geen mast in de weg. Bovendien kunnen veel boogparasols 360 graden geroteerd worden, zodat je schaduw kan creŰren waar nodig. Denk aan het gebruik van een boogparasol boven een zandbak of een zwembadje voor de kinderen, zodat ze veilig kunnen spelen.

 

 • Paviljoenparasol
  Een paviljoenparasol is een rechthoekige schaduwstructuur die aan elke hoek ondersteund wordt. Op die manier vormt de parasol een soort tent waaronder je je naar believen kan vermaken.  

 

 • Zeildoeken
  Een nieuwe, hippe trend zijn zeildoeken. Deze worden gespannen tussen verschillende palen die in de grond zijn bevestigd. Je kan kiezen in welke hoek je je zeil hangt, je kan zeilen in verschillende kleuren combineren. Het voordeel is dat je nooit moet vrezen dat je zonnewering zal wegwaaien, de nadelen zijn dat het een tijdje duurt vooraleer je het hebt opgesteld en je  de palen ook moeilijk kan verplaatsen aangezien ze stevig in de grond vastzitten.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin